Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 22 - Affidamento Steinben

Keresztutak

Affidamento Steinben

Affidamento?! A cím olvastán talán méltatlankodik a kedves olvasó: mit keres itt ez az idegen szó? Egyáltalán mit jelent? Mi sem tudtuk, ám a Nürnberg melletti Steinben mindenre fény derült…

Nyolcan indultunk útnak Budapestről május 15-én, hogy viszonozzuk a bajor asszonyok 2004-ben tett magyarországi látogatását. A szóban forgó kifejezést a német női munkaág (Frauenwerk) hitvallásából kölcsönöztük. Az olasz szó – eredeti jelentésén, a „bizalmon” kívül – olyan találkozást fejez ki, amelynek nyomán felébred az emberekben az egymásra utaltság, az összetartozás érzése, és ezáltal megszületik bennük a remény.

Protokoll-látogatásnak indult az utunk, de ott-tartózkodásunk három napja alatt átélhettük az „affidamento” erejét. Egymásban és német vendéglátóinkban odafigyelő testvérekre, „nővérekre” leltünk. Azt vallják, felelősek vagyunk egymásért. Nemcsak egyházon belül, nemcsak az egy nemzethez tartozók, hanem mind, akik e földön valaha éltek, s akik ma lakják. Egymásra van utalva a teremtett világ. Az egész glóbuszt természetesen nehéz átfogni, ezért különösen nagy ajándék, amikor egy-egy ilyen testvéregyházi látogatás során megtapasztalhatjuk: összetartozunk.

A nyolctagú delegáció nevében lejegyezte: B. Pintér Márta