Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 22 - Összefoglaló Ittzés János elnök-püspök tájékoztatójáról

A hét témája

Összefoglaló Ittzés János elnök-püspök tájékoztatójáról

Egyházunk törvényei értelmében az országos közgyűlés ülésén a munkaági jelentések mellett elhangzik a mindenkori országos felügyelő és az elnök-püspök jelentése is. Mivel Ittzés János a május 19-i ülés napján még csak nyolcvan napja töltötte be e tisztet, nem jelentéssel, hanem tájékoztatóval állt a grémium elé. Beszámolóját néhány olyan alkalom felsorolásával kezdte, amelyek túlmutattak az egyébként szokásos (kerületi és országos) feladatain.

Ezt követően négy pontban foglalta össze kéréseit, mondandóját. Szót ejtett arról a március 2-án dr. Gulyás Kálmán címzetes államtitkárnak tett bejelentésről, mely szerint egyházunk az ingatlanokkal kapcsolatos kártalanítási ügyekben nem kíván élni az úgynevezett gyorsítási eljárással.

Második pontként felhívta a figyelmet arra, hogy mihamarabb szükséges rendezni az egyházfenntartói járulékok összegét. Ezt az Evangélikus Élet múlt heti számában (az Égtájoló című rovatban) egy táblázattal is szemléltette. Végezetül két határozati javaslatot tárt az országos közgyűlés elé: az egyiket a lelkészek pártpolitikai tevékenységére és párttagságára vonatkozó összeférhetetlenségi nyilatkozattétel ügyében, a másikat pedig a Magyar Köztársaság Országgyűlésének írt, a művi meddővé tétel kérdését illető állásfoglalás tárgyában. Ennek szövege a következő:

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Elnöksége és Közgyűlése a 2006. május 19-én tartott ülésén hozott határozatával – teológiai, etikai, egészségügyi és szociológiai indokok alapján – nyomatékosan kéri a Magyar Köztársaság Országgyűlését, hogy ne tegye lehetővé a művi meddővé tétel eddigi feltételeinek megváltoztatását. Törvényalkotói jogával élve keresse meg az Országgyűlés a hivatkozott törvényhely hatályban tartásának lehetőségét.