Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 23 - Az elődök nyomában

Egyházunk egy-két hete

Az elődök nyomában

Ritkán fordul elő egyházunkban, hogy egy egyházmegyei elnökség mindkét tagja ugyanahhoz a gyülekezethez tartozik. Most a Bács-Kiskun Egyházmegyében bekövetkezett ez a helyzet. Kiskőrösön május 28-án Gáncs Péter püspök és Kis János kerületi missziói lelkész beiktatta szolgálatába az új esperest, Lupták Györgyöt és az egyházmegye új felügyelőjét, dr. Ambrus Andrást.

A confirmát huszonöt lelkipásztor – a jelen lévő lelkészek, esperesek, a teológia rektora, valamint egy református és egy katolikus szolgatárs – együtt énekelte. Színfoltot jelentett, hogy az esperes gyerekkorának színhelyét jelentő Nyáregyházának, valamint a felügyelő szülőfalujának, Dunatetétlennek a képviselői is részt vettek az ünnepi alkalmon.

Gáncs Péter püspök a meghívó igéjére (1Kor 3,11) utalva örömmel nyugtázta, hogy az új elnökség krisztusi alapokon indul a szolgálatba. Az alapokra azonban építkezni is kell; ehhez adott építkezési programot 2Tim 1,7-tel, és kívánt jó utat az erő, a szeretet és a józanság Lelkével.

Lupták György rendhagyó módon kezdte székfoglalóját: egy-egy gyertyát nyújtott át a megye lelkészeinek a következő mondat kíséretében: „Többet ér meggyújtani egy gyertyát, mint panaszkodni, hogy sötét van.” Három szóban foglalta össze esperesi programját. Az első a folytonosság volt: figyelembe kell venni az előd munkásságát, márpedig a tizennyolc éven át hűségesen szolgáló Káposzta Lajos esperes, püspökhelyettes „igen magasra tette a lécet”. A második kulcsfogalom a mozgás volt: élénkíteni kell a gyülekezetek, az intézmények és az egyházmegyék közötti kapcsolatokat – országhatáron belül és kívül egyaránt. Az esperes végül a merészségről beszélt: élni kell az új formákkal és eszközökkel. Kiemelte az ifjúsági munkát, valamint azt, hogy a mezőgazdaságban élőkre és az evangélikus vállalkozókra különösen is oda kell figyelni.

Dr. Ambrus András Istennek adott hálát a hazahívó szóért, hiszen bár Budapesten dolgozik, kiskőrösinek érzi magát. Egyházmegyei szolgálatát négy állítással jellemezte, és személyes élményeivel illusztrálta őket. Nem szégyelli Krisztus evangéliumát; munkahelyén, az ELTE-n is jól ismerik hitbeli alapállását. Ahogyan a pedagógusi munkában, úgy a felügyelői szolgálatban is a kölcsönös szeretet és tisztelet vezet csak eredményre. A felügyelőség szolgálat, nem pozíció. Együttérzéssel kell odaállni azok mellé, akiknek erre szükségük van. „A déli kerület új csapatjátékosa jelentkezik szolgálatra!” – zárta beköszöntő szavait az új egyházmegyei felügyelő, aki dr. Eördögh Endre munkáját folytatja.

Hulej Enikő

Regionális hozzárendelés: Kisk?rösi Evangélikus Egyházközség