Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 26 - Újra a gyülekezeti honlapokról

e-világ

Újra a gyülekezeti honlapokról

Immár több mint egy esztendeje, az evangélikus informatikai napon osztotta ki a zsűri a legjobb evangélikus honlapoknak járó díjakat. Míg az első három helyezett méltó elismerésben részesült, a bírálók négy valódi citromot is átadtak azoknak, akik a minimális elvárásokat sem teljesítették…

Tavaly sok-sok gyülekezet elkészítette a honlapját. Többen azért, mert megértették az internetes megjelenés fontosságát, többen pedig azért, mert egyházi pályázaton nyerték a számítógépüket, és pályázatukban vállalták a honlap elkészítését. A gyülekezetek akkor többnyire megfeleltek a bírálók szempontjainak, azóta azonban sok helyen nem fordítanak gondot az elkészült honlapok frissítésére. Több honlapon még mindig az akkori – mára esetenként elévült – tartalmat találja a látogató, a 2005. év elején aktuális híreket, információkat lehet olvasni. Félve ugyan, de már megállapíthatom, hogy a honlap elkészítését számos helyen inkább motiválta a pályázati kényszer, mint annak felismerése, hogy új eszköz lehet a gyülekezetek kezében.

Pedig a világ – és benne az egyházak helyzete – folyamatosan, egyre gyorsuló tempóban változik. Egyre többen vannak olyanok, akiknek van internet-hozzáférésük, és akik a szükséges információkat, ismereteket a világhálón keresztül szerzik be – az egyházat is a képernyő előtt ülve keresik. Ha a lakóhelyük közelében található gyülekezetnek nincs honlapja, máshol nem kutatnak utána, vagy ha csupán elavult információkat találnak, feltehetően hosszú ideig elkerülik azt a webhelyet.

A közelmúltban a piliscsabai missziói konzultáción komoly vitát kavart az az előadás, amely az egyház jövőbeli misszióját a technológiai fejlesztések, illetve a technológiaváltás okozta társadalmi változások fényében vizsgálta. Bár a résztvevők mindannyian értették, hogy a társadalom sok tekintetben átalakul, több információ idegennek hatott, a távoli jövő feladatának. Pedig a társadalmi változások már a „spájzban” vannak, már évek óta nő az internetet mindennap használók, az egyre inkább a világhálón keresztül kommunikálók száma. Tudunk-e nekik olyan tartalmat nyújtani az interneten, amellyel a gyülekezetek fizikai közösségébe irányíthatjuk őket?

Az Internet Munkacsoport évek óta dolgozik folyamatosan informatikai fejlesztéseken, már készültek – és jelenleg is készülnek – tematikus, egy-egy rétegnek szóló honlapok. Mindez azonban nem pótolhatja a folyamatosan frissülő, érdekes, az egyházban használt nyelvet nem ismerők számára is érthető gyülekezeti tartalmakat.

Természetesen én sem gondolom, hogy a gyülekezeti honlapok minden oldalát rendszeresen frissíteni kellene. Nyilvánvaló, hogy a gyülekezettörténettel, illetve a kapcsolatfelvételre vonatkozó információkkal, tisztségviselőkkel foglalkozó oldalakat ritkán, egy-egy választás, lelkészváltás vagy egyéb, sokévente történő esemény miatt kell csak frissíteni. Mindenképpen aktuális tartalmat kell azonban nyújtani a nem rendszeres eseményekkel, alkalmakkal foglalkozó oldalakon, a gyülekezeti eseményekről tudósító felületen. Sajnos jelenleg lelki tartalmat is kevés helyen találni, noha bizonyára többen is szívesen olvasnának igehirdetéseket, napi gondolatokat. És rendszeresen frisset, nem pedig hetente ugyanazt a néhányat.

A megoldás csak egy-egy gyülekezeten belül születhet meg, a gyülekezet internet iránt érdeklődő fiataljaiból verbuvált szerkesztők bevonásával. De nagyon fontos a lelkészek feladatvállalása is; ők azok, akik a leginkább tudják, hogy mi az a tartalom, amely helyet kíván magának a honlapon.

Ha most rendeznénk honlapversenyt, én arra szavaznék, hogy ezen a tartalom folyamatos fejlesztése méressék meg.

Erdélyi Károly (Karoly.Erdelyi@lutheran.hu)