Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Papi teljesítménytúra

Egyházunk egy-két hete

Papi teljesítménytúra

Bátran kiérdemelhette volna a „Börzsöny teljesítménytúra” elnevezést az a kirándulás, amelyet a Győr-Mosoni Egyházmegye szervezett a területén szolgáló lelkészek és családtagjaik részére július 6-án. A túrára meghívót kaptak a szomszédos Soproni Egyházmegyében szolgáló lelkészek is, akik közül egy házaspár fogadta el a szíves invitálást.

Menyes Gyula püspöki titkár vállalta a túraterv elkészítését. Bizony nem volt könnyű a teljesítendő táv. Nagybörzsöny községből indulva közel húsz kilométert kellett megtenni, megspékelve a távolságot 600 méter szintkülönbséggel. A táv első felében egy rövid szalonnasütés adott lehetőséget az erőgyűjtéshez, de ezután következett a „hosszú menetelés”. Először a több mint 700 méter magas Magyar-hegyre kellett felkapaszkodni, majd a még magasabban fekvő Salgóvárhoz, ahonnan viszont gyönyörű panoráma nyújtott kárpótlást a kifulladt túrázóknak. Innét egy rövid pihenő után hosszú ereszkedés kezdődött, amely egészen Kemence községig tartott, ahol a túra végcélja volt.

Az egyöntetű vélemény szerint az élmény kárpótolta a résztvevőket a túra végén érzett fáradtságért, és talán még a másnapi erős izomláz sem szegte kedvét azoknak, akik hősiesen végigjárták a teljes távot. A terv ugyanis az, hogy a következő évben újabb túrát szerveznek az egyházmegyében, reménység szerint a mostaninál több résztvevővel.

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Gy?r–Mosoni Evangélikus Egyházmegye