Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Bonyhád–Erding

A hét témája

Bonyhád–Erding

A bonyhádi evangélikus gyülekezet 1996 óta áll partnerkapcsolatban a bajorországi Erding evangélikus közösségével. Az erdingiek voltak a kezdeményezők. Eredetileg nem volt határozott elképzelésük a kiválasztandó magyarországi gyülekezetet illetőleg, mivel azonban az erdingi gyülekezeti tagok között vannak Magyarországról, illetve éppen Bonyhádról kitelepítettek is, végül Bonyhádot kérték partnerül. Az akkori erdingi presbitérium úgy látta jónak, ha a partnerkapcsolat a magyar és a bajor egyház között köttetett együttműködés keretein belül, annak részeként működik.

Az első években Bonyhád a templomtatarozás terheivel küszködött; hogy könnyebben birkózzunk meg velük, ahhoz lényeges segítséget kaptunk a testvérgyülekezettől és akkori lelkészétől, az ókéri (Vajdaság) születésű Friedrich Falkensteintől.

A barátsági szerződés aláírására Erdingbe utazott bonyhádiak között számos fiatal is volt, akiknek a jelenléte döntő lökést adott az akkor éppen „halódó” erdingi ifjúsági munka újraindításához, a megújuló ifjúsági élet pedig termékenyen visszahatott a frissen szerveződő bonyhádi ifjúsági körre is.

A szenior testvérek cserelátogatásai mellett a két ifjúság tartja igazán szorosan a kapcsolatot. Ennek keretében a bonyhádiak általában húsvét körül utaznak Németországba, az erdingiek pedig a nyári szünidőben jönnek Magyarországra. Idén azonban változtattunk az eddigi „menetrenden”: húsvétkor látogattak hozzánk a német fiatalok, így próbára tehették ügyességüket a tojásfestésben, és a locsolkodás hangulatába is „belekóstolhattak”. A két ifjúság 2005 húsvétján saját, úgynevezett barátsági szerződést is kötött egymással.

Krähling Dániel

Regionális hozzárendelés: Bonyhád–Hidas–Kismányoki Evangélikus Egyházközség