Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Kiskőrös–Eisenach és Weilheim

A hét témája

Kiskőrös–Eisenach és Weilheim

A kiskőrösi gyülekezet első német testvér-gyülekezeti kapcsolatát Árpád-házi Szent Erzsébetnek, a híres magyar királylánynak és szentnek köszönheti. E sorok írója 1981-ben még segédlelkészként vett részt Eisenachban, a Türingiai Evangélikus Egyház püspöki székhelyén egy konferencián, amelyet Szent Erzsébet halálának 750. évfordulója alkalmából rendeztek. A látogatásból ismeretség, az ismeretségből máig tartó barátság, a barátságból pedig kapcsolat lett a két gyülekezet között.

Hol mi mentünk az énekkarral Eisenachba, és jártuk végig a Luther-helyeket, hol ők jöttek hozzánk. Máig él bennünk az élmény, amint a ’80-as évek vége felé egy nyári estén bepöfögött a Trabantokból, Wartburgokból és egy Barkasból álló konvoj Kiskőrösre, benne az eisenachi fúvószenekar tagjaival. Soha nem fogom elfelejteni a német egyesülés éjszakáját sem, amikor a telefonvonal két végén sírtunk együtt, és ittunk – ott sört, itt bort – egymás egészségére.

A kapcsolat ma is él, persze a történelmi változások kicsit átalakították. De, ha Isten éltet, jövőre együtt emlékezünk Eisenachban Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójára (1207-ben született Sárospatakon az Eisenachba férjhez adott királylány), és Kiskőrösön újra vendégül láthatjuk a türingiai fúvósokat, akik feltehetőleg már egy modern busszal érkeznek majd hozzánk.

A bajor–magyar testvéregyházi kapcsolatok révén is gazdagodtunk új ismeretséggel: a München és az Alpok közt fekvő Weilheim városában élő gyülekezet egyházzenei vezetője keresett meg minket; az ottani Apostol gyülekezet vegyes kara és a mi gyülekezeti vegyes karunk, illetve a Gospel Sasok között máig élő a kapcsolat.

Lupták György

Regionális hozzárendelés: Kisk?rösi Evangélikus Egyházközség