Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Budavár–Nürnberg

A hét témája

Budavár–Nürnberg

Találkozás Magyarországgal címmel rendeztek ökumenikus napokat 1983-ban Nürnbergben. A gyülekezet vendégeként dr. Nagy Gyula püspök prédikált a Sankt Sebald-templomban, ez volt az első találkozás a budavári püspöki székhely és a nürnbergiek között. Később a két gyülekezet lelkésze, D. Szebik Imre és Eberhard Bibelriether személyes jó barátságba kerülve egymással azon fáradozott, hogy a kapcsolat kiszélesedjen, kiterjedjen a gyülekezetek vezetőségeire és tagjaira is. 1991-ben látogatott először egy ifjúsági csoportunk a St. Sebald gyülekezetbe – budavári templomban azóta minden évben megtartott húsvét hajnali feltámadási istentisztelet ötlete, liturgiája is ennek a találkozásnak az eredménye.

1992-ben hivatalosan is testvér-gyülekezeti kapcsolatra lépett a két gyülekezet. Szebik Imre püspökké választása és Eberhard Bibelriether nyugdíjba menetele után új szakasz kezdődött, a kapcsolat folytatásának jeleként az új Sankt Sebald-i első lelkész, Gerhard Schorr iktatásán e sorok írója is hivatalosan részt vett a budavári egyházközség részéről.

Jelentős lépés volt, amikor egy vezetőségi találkozón 2002-ben Budapesten, majd 2003-ban Nürnbergben a két gyülekezet testvér-gyülekezeti kapcsolatáért felelősek megfogalmazták és rögzítették a kapcsolat céljait. Ezek szerint törekszünk a lelki testvériségre; ennek részeként istentiszteleteinken rendszeresen imádkozunk egymásért. Az ifjúsági kapcsolatokat a konfirmandus korosztálynak is megszervezzük. Tovább ápoljuk az idősebb fiatalok jól működő találkozásait. A gyülekezetek felnőtt rétegében nemcsak a vezetők, hanem a bibliaórások, az énekkarosok, a gyülekezetek életében aktív, szolgálatot végzők között is szorgalmazzuk egymás megismerését.

Földrajzilag nyolcszáz kilométernyi távolságra élünk egymástól – de a szívünk közel van egymáshoz.

Balicza Iván

Regionális hozzárendelés: Budavári Evangélikus Egyházközség