Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Várpalota–Cham

A hét témája

Várpalota–Cham

A bajorországi Cham város evangélikus gyülekezetével való kapcsolatunk az 1990-es évek végén kezdődött. A találkozást a zenének köszönhetjük: akkori lelkészünk, Pintér Mihály találkozott Willi Schramm-mal, aki a chami evangélikus gyülekezet fúvószenekarát vezette és vezeti.

A várpalotai lelkészváltás a kapcsolatban nem okozott törést, német testvérgyülekezetünkkel Tóth Attila is hamar megtalálta a hangot. A partneri viszony kezdetben egyoldalú volt: a bajor fél jött hozzánk évenként látogatóba, olyankor koncertet adtak templomunkban, majd közreműködtek a vasárnapi istentiszteleten. Egy alkalommal fúvós hangszereket is hoztak ajándékba, hogy mi is kezdjünk el zenélni – ezeket a zeneiskolában is tanuló gyerekek kapták meg.

Jelenleg az egyik évben a német vendégek jönnek hozzánk, a következőben mi viszonozzuk a látogatást. Idén szeptember végére várjuk őket. A programban két előadás szerepel, egy Pétfürdőn, egy pedig Várpalotán. Számos kiránduláson – például Pannonhalmán, Zircen, Székesfehérvárott, Veszprémben – vettünk részt együtt, de a legnagyobb élményként mégsem ezeket, hanem a közös zenéléseket nevezném meg.

Láng Géza

Regionális hozzárendelés: Várpalotai Evangélikus Egyházközség