Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Csömör–Loviisa

A hét témája

Csömör–Loviisa

Finn testvér-gyülekezeti kapcsolatunk az 1981-es iisalmi finn– magyar–észt lelkészkonferencián kezdődött. A konferencia végeztével a lelkészek különböző gyülekezetekhez látogattak el; engem Veli-Matti Hynninen loviisai lelkész látott vendégül. Így kezdődött az a ma negyedszázados kapcsolat, melynek köszönhetően kétévenként rendszeresen meglátogatják egymást a loviisai és a csömöri gyülekezeti csoportok.

A finn és magyar családok között mára olyan szoros barátságok és kapcsolatok szövődtek, hogy a családok esküvőre, konfirmációra, születésnapokra, gyülekezeti alkalmakra is ellátogatnak egymáshoz, így megszámlálhatatlanul sok élmény és szépség fűződik ehhez a huszonöt esztendőhöz. Felejthetetlenek a repülőtéri találkozások, búcsúzkodások; öröm, hogy gyülekezetünk több fiatalja is beszél finnül, vagy tanulja a nyelvet.

Visszatekintve az elmúlt évekre, boldogan idézem fel újra meg újra a seuratok semmihez se hasonlítható hangulatát, a Sion-énekek dallamát, a kőből-fából épített modern finn templomok látványát, a fehér éjszakákat, a természet szépségét. Ezek mind Isten ajándékait jelentették gyülekezetünk számára. Finn testvéreinkkel összekapcsol bennünket az a közös krisztusi alap is, amely által csakugyan egymás testvérei lehetünk.

Solymár Péter

Regionális hozzárendelés: Csömöri Evangélikus Egyházközség