Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Bakonycsernye–Nivala és Valkeala

A hét témája

Bakonycsernye–Nivala és Valkeala

Amikor 1998 nyarán a bakonycsernyei gyülekezet leendő lelkészeként a presbitériummal folytatott beszélgetésen – miután jól kifaggattak terveimről – a gyülekezet vezetőségét arról kérdeztem, mi az, amire büszkék, így hangzott a válasz: a szépen felújított templomra és a finn–magyar testvér-gyülekezeti kapcsolatokra.

A kapcsolatfelvétel – amely Zászkaliczky Péter akkori bakonycsernyei és Martti Viljanen nivalai igazgató lelkész nevéhez köthető – 1989-ben volt. A partnerkapcsolat Bence Imre lelkészsége idején erősödött meg.

A nivalai, illetve valkealai együttműködés gyümölcse a finn–magyar ifjúság közös táborozása, a cserediákprogram. A közelmúlt újdonsága – 2004-től kezdve – az Ylivieskai Népfőiskola hallgatóinak látogatása; ők az ifjúsági és gyermekmunka tanulmányozására érkeznek hozzánk.

Legszebb személyes élményem a 2003. évi valkealai látogatásához kapcsolódik, amikor egy kellemes hangulatú seuraton vehettünk részt. Ezen a kerti partit és esti áhítatot ötvöző, sajátos finn gyülekezeti alkalmon átélhettük, milyen az, amikor a vendégek az énekek és a bizonyságtételek után szabad tűznél sütik a finn makkarát (szójás kolbász) és a palacsintát.

Szarka István

Regionális hozzárendelés: Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség