Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Orosháza–Tampere-Härmälä

A hét témája

Orosháza–Tampere-Härmälä

Az orosházi egyházközségnek már 1935-ben volt finn vendége az akkor ösztöndíjjal hazánkban tanuló Jouko Karanko személyében. Gyülekezetünk finnországi ösztöndíjasa néhai Csepregi Béla lelkész volt.

A testvér-gyülekezeti kapcsolat megteremtésében meghatározó szerepet játszott Benkő István lelkész, aki az 1936–1937-es tanévet töltötte Finnországban. Hazatérése után sem szakadtak meg baráti kapcsolatai, ennek köszönhetően az 1970-es évek első felétől kezdődően van kapcsolat az orosházi és a tampere-härmäläi gyülekezet között. Azóta rendszeresek a kölcsönös látogatások: kétévente felváltva utaznak magyarok Tamperébe, illetve finnek Orosházára.

A kapcsolatokat a finnek részéről a kezdetektől egészen a legutóbbi időkig Sakari Suutala lelkész, magyar oldalról pedig jelenleg Ribár János esperes koordinálja. A nyelvi nehézségek leküzdését a legutóbbi években finnül jól beszélő gyülekezeti tagok, Szemenyei Sándor, valamint e sorok írója segítették. Az évtizedek során baráti kapcsolatok szövődtek a finn és a magyar családok között. Egy-egy eseményt vagy élményt azért nehéz kiemelni a sok közül, mert kinek-kinek az az út volt a legemlékezetesebb, amelyen maga is részt vett.

Révész Rita Boglárka

Regionális hozzárendelés: Orosházi Evangélikus Egyházközség