Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Sárszentlőrinc–Tampere-Kaleva

A hét témája

Sárszentlőrinc–Tampere-Kaleva

A tamperei Kaleva gyülekezet alapítója és templomépítő lelkésze, Paavo Viljanen 1931–32-ben ösztöndíjasként tanult a soproni teológiai fakultáson, ott vált egész életére lelkes magyarbaráttá. Magyarország iránti szeretetét jelezte az is, hogy gyülekezetében magyar klubot, magyartanfolyamot működtetett, s neki köszönhetően Finnországban a Kaleva-templom az egyetlen, ahol naponta megszólal a déli harangszó a nándorfehérvári győzelem emlékére. Viljanen 1972-ben elhunyt, de a magyarok szeretete tovább élt a gyülekezetben.

Mindeközben a sárszentlőrinci gyülekezetnek 1953 és 1985 között az a Csepregi Béla volt a lelkésze, aki finnországi ösztöndíjas éve (1938–39) alatt kötött életre szóló barátságot Paavo Viljanennal.

Kettejük barátságának egyik (megkésett) gyümölcse lett a testvérgyülekezeti kapcsolat, amelynek ötletét 1981-ben az Iisalmiban megrendezett finn–magyar lelkésztalálkozón vetette fel Ulla-Sirkka Kontio, a Kaleva gyülekezet tagja Káldy Zoltán püspöknek. (A finn–magyar testvér-gyülekezeti mozgalomban ez lett az első hivatalos kapcsolat.)

Az elmúlt huszonöt évben számos gyülekezeti kirándulás bizonyította, hogy milyen szeretetben tudnak együtt lenni akár még közös nyelv nélkül is a finnek és a magyarok. A lőrinciek látókörét addig soha nem tapasztalt módon tágította a finn kapcsolat. Olyan nénik és bácsik ültek repülőre, akik addig még szinte a falujuk határát sem lépték át, de sok fiatal is részt vett az utakon. Az első gyülekezeti kiránduláson szövődött egyik barátságból házasság is lett. A világjárt finnek pedig megélhették, hogy miután buszuk egyre keskenyebb és egyre zötyögősebb utakra fordul be, az út végén csoda várja őket: őszinte szeretet, nyitottság, valódi emberi kapcsolatok.

Az immáron negyedszázados kapcsolat következő állomásaként idén augusztusban a sárszentlőrinci gyülekezet küldöttsége részt vesz a Kaleva-templom felszentelésének negyvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Karl Jánosné Csepregi Erzsébet

Regionális hozzárendelés: Sárszentl?rinci Evangélikus Egyházközség