Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Pilis–Kontiolahti

A hét témája

Pilis–Kontiolahti

Egy külföldi konferencián, még 1983-ban találkozott egymással Keveházi László, valamint Seppo Karna, Kontiolahti lelkésze. Elhatározták, hogy a két egyházközség között testvér-gyülekezeti kapcsolatot alakítanak ki. Ebből a huszonhárom évvel ezelőtti ötletből egy mind a mai napig élénk kapcsolat született. A találkozók kétévente – egyszer Kontiolahtiban, egyszer Pilisen – zajlanak, lelkiekben mindig sokat adva a gyülekezetek tagjainak. Már a kezdetektől nemcsak a lelkészek, hanem a gyülekezeti tagok is tartják egymással a kapcsolatot; ennek bizonyítékaként egy finn–magyar házasság is köttetett.

A finn testvérek nagyon sokszor anyagiakkal is támogatják a pilisieket; így segédkezet nyújtottak például az ifjúsági ház felépítéséhez, továbbá számos fontos gyülekezeti terv megvalósításához.

Az ifjúság körében már a nyolcvanas években elindult és a kilencvenes években még intenzívebbé vált a zenei munka passiók, zenei feldolgozások, énekek, koncertek formájában. A finnből magyarra fordított énekek szerzője Pekka Simojoki, aki társaival, énekkarával együtt többször is járt Pilisen, és segítette az Izsóp együttes zenei munkáját, lemezfelvételeit. Az ő látogatásaik, valamint egy-egy finn csoport érkezése mindig a kedves, emlékezetes alkalmak közé tartozott.

Pángyánszky Ágnes

Regionális hozzárendelés: Pilisi Evangélikus Egyházközség