Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Rákoskeresztúr–Rauma és Noormarkku

A hét témája

Rákoskeresztúr–Rauma és Noormarkku

A ’70-es évek elején havonta nyolc-tíz finn gyülekezeti csoport jelezte, hogy turistaként érkezik hazánkba, és szívesen részt venne istentiszteleten. A rákoskeresztúri gyülekezet azonnal jelentkezett – volt olyan hónap, amikor minden vasárnap fogadtunk vendégeket. Így kerültek hozzánk 1972-ben a raumai gyülekezet tagjai. Miután tíz évvel később hivatalosan is engedélyezték a testvér-gyülekezeti kapcsolatokat, a raumaiak minket választottak. A noormarkkuiak tizenöt évvel később éltek ezzel a lehetőséggel.

A kapcsolattartás több szinten folyik. Évente felváltva látogatja egymást egy huszonöt-harminc tagú gyülekezeti csoport, s a nagyobb ünnepségeken a másik gyülekezet képviselői is jelen vannak. Készült itt a konfirmációra több konfirmanduscsoport, és van cserediák-akció is. Karácsony és húsvét táján több száz üdvözlő lapot hoz-visz a posta, a születésnapi jókívánságok és az apró kedveskedések számát pedig meg sem lehet becsülni.

Ez alatt a harmincnégy év alatt, látva a finnek egyházhoz való viszonyát, nagyon sok gyülekezeti tag lett aktív résztvevője közösségünk életének.

Boldogok vagyunk. Június utolsó hetében mi voltunk vendéglátói egy harmincfős finn csoportnak, amelynek tagjai július 3-án repültek haza. Ha Isten éltet, jövőre mi utazunk.

Kósa László

Regionális hozzárendelés: Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség