Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Vác–Järvenpää

A hét témája

Vác–Järvenpää

A Järvenpääi Evangélikus Egyházközség és Vác között 1987-ben létesült testvér-gyülekezeti kapcsolat. A finn gyülekezet levelét Osmo Björkman hozta magával, ebben Airola Mauno igazgató lelkész arról tájékoztatott, hogy június 10-én tíz egyházi képviselő kíséretében Vácra utazik a hivatalos kapcsolatfelvétel céljával; erre június 12-én került sor. Az ünnepi istentiszteleten Airola Mauno prédikált, majd ezt követően felolvasták a testvér-gyülekezeti szerződést, finnül: „Barátság kiáltványt”.

Iktatásomon Jaakko Harjuvaara és Jaakko Mäkelä is részt vett. Azt javasolták, hogy tegyük rendszeressé a találkozókat, az egyik évben Vácott, a másik évben Järvenpääben tartva őket.

A gyülekezetet gazdagították a találkozások és a közös kirándulások. Maradandó emlék számomra, mikor egyik utazásunkkor egy idős asszony testvérünk egy reggel azért érkezett nagyon álmosan, mert közös nyelv hiányában ő és házigazdája – egy vele hasonló korú hölgy – hajnalig rajzolták egymásnak életük történetét. A búcsúzásnál úgy váltak el egymástól, mint a legjobb barátnők. Halálukig tartó kapcsolat alakult ki közöttük. Azóta is, valahányszor valaki a nyelvi nehézségek miatt nyugtalankodik, csak annyit mondok: semmi baj, legfeljebb rajzolni fognak!

Ifj. Detre János

Regionális hozzárendelés: Váci Evangélikus Egyházközség