Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 29 - Déli harangszó Rákoskeresztúrról

Kultúrkörök

Déli harangszó Rákoskeresztúrról

Július 17. és 23. között – szombat kivételével – a rákoskeresztúri evangélikus templom harangja szól délben a Kossuth rádióban.

A városrész első írásos nyoma 1265-ből való. Akkor Pozsarákosa néven szerepelt. Nevét feltehetően első tulajdonosától kapta. A birtok a budai felhévízi kereszteseké volt; templomukat 1962-ben tárták föl. A középkori falu a török időkben teljesen elpusztult. Amikor a 18. század közepén a település a Podmaniczkyaké lett, magyarok, németek, szlovákok telepedtek meg a Rákos-patak völgyében.

A gyülekezet első istentiszteleteit az 1783-ban alapított Pesti úti evangélikus elemiben tartották. Első templomukat Bojanovszky Sándorné Podmaniczky Erzsébet építtette föl saját költségén 1800-ban. A hajdani Rákoskeresztúr községtől különválva 1807-ben Rákoshegy, majd 1907-ben Rákosliget lett önálló településsé. A gyarapodó Rákoskeresztúr új templomáért először 1877-ben, majd 1939-ben rendeztek gyűjtést.

A ma is látható rákoskeresztúri evangélikus templomot Sándy Gyula tervezte, és 1943 novemberében Túróczy Zoltán püspök szentelte föl. A régi templomot 1945-ben lebontatták, harangjait, orgonáját és oltárképét azonban sikerült kimenteni. 1950-ben a korábban kivált községekkel együtt Rákoskeresztúr is beolvadt a főváros XVII. kerületébe.

A templom negyvenkét méter magas tornyában három harang lakik. A délidőben megszólaló féltonnás harang, amelyet dr. Harmati Béla, a Déli Egyházkerület püspöke szentelt föl, Gombos Lajos aranykoszorús harangöntő mester őrbottyáni műhelyében készült 2001-ben.

Forrás: Rtv Részletes

Regionális hozzárendelés: Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség