Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 31 - Akik a vérüket adták...

A hét témája

Akik a vérüket adták...

A két évvel ezelőtti Szélrózsához hasonlóan az idei találkozó programjában is szerepelt a véradás. A részletekről az elsősegély munkaági felelősét, Dobos Viktort – vagy ahogyan a táborlakók ismerik: Lajoskát – kérdeztük.

„Hatvanegyen adtak vért, közülük harmincketten első véradók voltak. Összesen kilencvenöten jelentkeztek donornak, de – tekintettel a negyvenfokos hőségre – a megyei vérellátó központ szigorú feltételeket szabott, például 90 Hgmm alatti vérnyomással nem lehetett vért adni. Emiatt a jelentkezők egyharmadát elutasították.” Összességében a két évvel ezelőttihez képest kevesebben adtak vért, viszont a vérellátó is kisebb létszámmal és kevesebb felszereléssel vonult ki, mint Tatán.

„Örömteli, hogy a találkozó honlapján előzetesen is sokan érdeklődtek erről a lehetőségről. Jó lenne, ha a Szélrózsát minél többen kötnék össze a véradással” – fogalmazta meg kívánságát Dobos Viktor.

Lajoska nemcsak az akció megszervezéséért, hanem az apróbb balesetek és enyhébb betegségek kezeléséért is felelt. „A legtöbb gondot a szúnyogok és a kullancsok okozták. Utóbbiakból a tábor egy bizonyos pontján rengeteg volt, a szúnyogcsípés pedig többeknél allergiás reakciókat okozott” – fejtette ki.

Egy többnapos rendezvényen óhatatlanul is előfordulhatnak komolyabb balesetek. „Kórházi ellátásra ketten szorultak. Egy lány röplabdázás közben bokaszalag-szakadást szenvedett; fekvőgipszet kapott, de remekül közlekedett vele a táborban. Egy mozgássérült barátunk pedig valahogyan kiesett a tolókocsijából, az arcát pár öltéssel varrták össze. Az ő sebe is szépen gyógyul. Ezeknél nagyobb probléma – hála Istennek – nem volt.”

Vitális Judit