Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 31 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Mostani sorozatunkban József történetével ismerkedhettek meg. Minden rész után egy-egy rejtvényt oldhattok meg. Küldjétek be a helyes megfejtéseket (akár utólag is), és jutalmul összegyűjthetitek a szereplők papírfiguráit, melyekhez egy-egy ráadás ruha is jár. Postacímünk: Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24. A borítékra írjátok rá: Gyermekvár.

A fáraó az álmok megfejtése után valóban az idegen földről származó Józsefet nevezte ki Egyiptom felügyelőjévé. Nagy felelősséget és hatalmat adott ezáltal a kezébe. Isten is betartotta ígéretét: hét esztendeig gazdag termés volt, József pedig nagyon sok gabonát begyűjtetett a raktárakba. De bekövetkezett a hét szűk esztendő is. Ekkor az emberek messze vidékekről is odamentek, hogy vegyenek az elraktározott gabonából.

Egy nap József tíz testvére is útra kelt, de Benjámint apjuk, Jákób nem engedte velük.

Amikor a testvérek odaértek Józsefhez, arcra borultak előtte, és nem ismerték fel őt. Ám öccsük azonnal rájuk ismert. Ahogy ott voltak előtte, eszébe jutottak a kévékről és az égitestekről szóló régi álmai. De nem mondta meg nekik, hogy ő az eladott testvérük, hanem nagy hangon megvádolta őket azzal, hogy biztosan kémek, mivel Kánaán földjéről jöttek.

– Nem is gabonát akartok venni, hanem ki akarjátok kémlelni Egyiptom védtelen részeit!

A bátyjai ijedten állították, hogy ez nem igaz.

– Soha nem voltunk kémek. Tizenketten voltunk testvérek. Egyikünk nincs meg, legkisebb öcsénk pedig apánkkal maradt Kánaán földjén.

József azonban három napra börtönbe vetette őket. A harmadik napon így szólt hozzájuk:

– Ahhoz, hogy bebizonyítsátok, hogy becsületesek vagytok, maradjon az egyik testvéretek itt, a börtönben. A többiek vigyenek gabonát az éhező családnak. De hozzátok el hozzám a legkisebb testvéreteket! Akkor elhiszem, amit mondotok, és nem fogtok meghalni.

Majd a szemük láttára megkötöztette Simeont. A szolgákat pedig utasította, hogy töltsék meg a testvérek zsákjait gabonával. Titokban még valamit belerejtetett mindegyik zsákba.

Azok mit sem sejtve felpakolták szamaraikat, és elindultak. Hazafelé az egyik testvér megtalálta ezt a valamit a zsákjában, és mindannyian nagyon megijedtek. El sem tudták képzelni, hogyan került oda, és milyen büntetés várhat még rájuk emiatt.

Olvassátok össze a csacsikhoz tartozó zsákok betűjeleit, és megtudjátok, mi volt a zsákokba rejtve.

Boda Zsuzsa