Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 32 - Magyar segítség Libanonban

Keresztutak

Magyar segítség Libanonban

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) bekapcsolódott a genfi székhelyű, egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő szövetség, az ACT International munkájába, és a napokban Észak-Libanonban végez a segélyezéshez szükséges felméréseket egy nemzetközi csoport tagjaként. A MÖSZ emellett egymillió forintos keretet nyit meg a libanoni krízis menekültjeinek a megsegítése végett.

Speidl Bianka a szervezet munkatársaként több nemzetközi segélyakcióban vett részt korábban. Jelenleg egyetemi tanulmányai kapcsán, illetve a segélyszervezet önkénteseként tartózkodik Szíriában. A MÖSZ humanitárius krízis menekültjeinek gyakorlati megsegítésében egyrészt a nemzetközi szövetség munkájához kapcsolódó magyar jelenléttel, másrészt pedig az ökumenikus segélyszervezet erre a célra elkülönített keretéből a libanoni és a szíriai menekülttáborokban szervezendő saját humanitárius segélyakcióival vesz részt. A menekülteknek leginkább matracokra, ágyneműre, ivóvízre, tisztító- és tisztálkodási eszközökre, konyhai felszerelésekre, elsősegélycsomagokra, gyógyszerekre, élelemre és gyermektápszerre van szükségük. A segélycsomagok összeállítása helyi beszerzés útján történik.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet pénzadománygyűjtő felhívással fordul a magyar lakossághoz a libanoni menekültek megsegítésére.