Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 34 - Rácsos almás

Kultúrkörök

Rácsos almás

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg zsír, 2 egész tojás, késhegynyi sütőpor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 40 dkg reszelt alma, esetleg fahéj.

Elkészítés: a hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk, majd letakarva pihenni hagyjuk, amíg az almát meghámozzuk és lereszeljük. A tésztának körülbelül a harmadát félretesszük, a maradékot alaposan meglisztezett nyújtódeszkán körülbelül 7 milliméter vastagra nyújtjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Egyenletesen elosztjuk rajta a megcukrozott (esetleg fahéjjal ízesített) reszelt almát. A maradék tésztát vékonyra kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokra vágjuk, majd berácsozzuk vele a süteményt. Ezeket a csíkokat végül megkenjük tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 160-170 fokon körülbelül húsz perc alatt készre sütjük.