Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 38 - Volt kapacitás Farádon

Egyházunk egy-két hete

Volt kapacitás Farádon

A farád szót hallva e sorok írójának hosszú éveken keresztül az elektromos kapacitás mértékegysége jutott először az eszébe. Pedig Farád egy Csorna melletti község neve, ahol a templomukat a közelmúltban felújító evangélikusok élnek.

A lutheri reformáció közvetlen hatására alakult meg a farádi evangélikus gyülekezet, majd 1714-től a vadosfai artikuláris templomba jártak át a hívek istentiszteletre. A türelmi rendelet megjelenése után négy évvel, 1785-ben építették fel saját templomukat. A késő barokk stílusban, klasszicista homlokzattal készült épület ma is a kor és az ediktum építészeti jellemzőit és előírásait hordozza magán. Szószékoltára, kétoldali karzata van; az épület muzeális értékeket rejt. Az utóbbi évtizedekben állapota annyira megromlott, hogy a gyülekezet vezetősége 2001-ben úgy döntött, felújításba kezdenek.

Abban az évben adta át a településen a millenniumi zászlót dr. Nagy Andor miniszterelnöki kabinetfőnök. Az ő felajánlott segítsége nyomán ötmillió forintot kapott a gyülekezet, amelyhez gyűjtéssel, pályázatokkal, egyházi támogatásokkal szereztek még anyagi forrásokat. Mivel évente jött a segítség, évekig tartott az építkezés is. A több mint huszonegymillió forintos beruházás Szabó György jelenlegi egyházkerületi felügyelő szakmai tanácsai és ellenőrzése alatt zajlott. Mindezt a gyülekezet közelmúltban nyugalomba vonult lelkésze, Szűcs Kálmán mondta el szeptember 10-én a megújulásért tartott hálaadó istentisztelet utáni közgyűlésen; a lelkipásztor harmincegy évnyi farádi szolgálat után adta át a stafétabotot Gombor Krisztián beosztott lelkésznek.

Az alkalom igehirdetői szolgálatát Ittzés János püspök végezte. A 100. zsoltár szavai alapján elmondta, hogy nem azért tették rendbe templomukat a farádiak, hogy jól érezzék magunkat itt, hanem magáért a templomért. Az Úr szolgálata ad okot a valódi örömre, nem csupán a felújítás. Itt nincs más dolgunk, mint megnyitni szívünket előtte. Hiszen Isten beszéde nem kódolt, hanem egyértelmű üzenet. Legyen tehát ez a hely megbecsült, drága és szent – zárta igehirdetését Ittzés János.

A közgyűlés után a püspök az egyházkerület emlékérmét adta át Szűcs Kálmán lelkésznek, megköszönve hosszú évtizedeken át végzett hűséges szolgálatát.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Farádi Evangélikus Egyházközség