Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 38 - Finn musical Luther életéről

Kultúrkörök

Finn musical Luther életéről

A Linna (Vár) Bóra Katalin és Luther Márton életéről szóló musical. Bár történelmi tényekre épül, nem csak az a célja, hogy korképet nyújtson, vagy hogy bemutassa Luther teológiáját. A darab középpontjában a szerzetes és az apáca meghökkentő házassága áll, melyben öröm és szomorúság váltogatja egymást.

A fiatal párnak nincs könnyű élete: a kolostorépület romokban, szorongató a szegénység, Wittenbergben tombol a pestis, Luthernek inog az egészsége, két gyermekük meghal… Luther folytatja az írást és a fordítást, véleményt nyilvánít társadalmi kérdésekben, Katalin pedig a háttérből segíti. Luther asztali beszélgetései, humora, zenélése és énekei teszik személyessé, emberivé a reformátor otthonát.

A Linna zenéjét különböző korok dallamai és szövegei itatják át. A musicalben Luther énekein kívül Kullervo Puumala által szerzett, illetve feldolgozott zenék szólalnak meg. A musical szövegkönyvírója és egyben rendezője Eeva Takala. A darabot a Finn Lutheránus Evangéliumi Egyesület Laikos nevű drámacsoportja mutatja be. Az előadás az ősz folyamán bejárja majd egész Finnországot; a turné augusztus 28-án indult Kaustinen községből.

Forrás: Kotimaa