Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 38 - Olimpiai bajnok építette a sportpályát Bonyhádon

Egyházunk egy-két hete

Olimpiai bajnok építette a sportpályát Bonyhádon

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban ban május 20-án mintegy kétezer öregdiák ünnepelte az intézmény fennállásának kétszázadik évfordulóját. A program után megkezdődött a 21. század igényeit kielégítő atlétikai pálya kialakítása. Az új pályát szeptember 8-án nagyszabású rendezvény keretében avatták fel.

A bonyhádi gimnáziumban mindig is nagy hangsúlyt fektettek a sportéletre, az „Ép testben ép lélek” jelszót tűzve zászlajukra. A most kialakított kétszáz méteres futópálya minősége azonos a világ atlétikai stadionjaiban elfogadottal. A pályaépítésre Németh Miklós olimpiai bajnok cégét kérték fel, hazánkban az általuk épített pályákon számos világversenyt rendeztek.

A munkálatok során ezeregyszáz köbméter földet mozgattak meg, négyszáztíz köbméter zúzott követ tettek az alapba. Az időjárás néha akadályozta a munkát, a sűrű esőzések miatt például négyszeri nekirugaszkodással készült el a tizenöt centiméteres vasalt betonfelület, melyhez kétszázhatvanhét köbméter kiváló minőségű betont használtak fel. Végül a pálya tíz milliméteres gumiszőnyeg, illetve poliuretán- és gumiőrlemény borítást kapott. Az utolsó héten háromezer-hétszáz négyzetméter gyepszőnyeg letétele következett.

A pályaavatón Szabó Vilmos Béla esperes tartott hálaadó istentiszteletet, majd a tanulók és öregdiákok Káposzta Lajos püspökhelyettes üdvözlő szavait hallhatták. Ónodi Szabolcs gimnáziumigazgató e szavakkal zárta köszöntőjét: „Kívánom, hogy új pályánk nyisson új távlatokat a hétköznapjainkban a minőségi testnevelésnek, a kulturált szabadidős sportnak. Atlétáink versenyteljesítményében hozzon korábban el nem érhető távlatokat, szűkebb és tágabb környezetünk atlétikai életébe felfrissülést, jeles napokat.”

A gimnázium első testnevelő tanára, Forberger László után a pályát Fori-pályának nevezték el. A nemzeti színű szalag átvágását követően a gimnáziumi osztályok játékos versenyekkel avatták fel a pályát, majd a mai és a hajdani atléták mérték össze tudásukat dobó-, futó- és ugrószámokban. A dobogós helyezetteknek két válogatott atléta: Vaszi Tünde távolugró és Zsivóczky Attila tízpróbázó akasztotta a nyakába az érmeket. A verseny után az öregdiákok éjszakába nyúlóan beszélgettek, elevenítették fel sportélményeiket.

Máté Réka

Regionális hozzárendelés: Bonyhádi Pet?fi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú M?vészeti Iskola