Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 38 - Ne feledjük őket!

e-világ

Ne feledjük őket!

Hatodik Alzheimer-világnap

Az Alzheimer-világnapot 1994 óta minden évben megrendezik; a kezdeményezést a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) indította útjára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával. A kór Alois Alzheimer (1864–1915) német neuropatológusról kapta a nevét, aki száz évvel ezelőtt, 1906-ban elsőként diagnosztizálta a betegséget.

Az Alzheimer-világnap (szeptember 21.) alkalmából idén is számos országban – így hazánkban is – imádkoznak az Alzheimer-kórban szenvedő, illetve a feledékenységgel, emlékezetzavarral vagy szellemi leépüléssel küzdő betegekért és hozzátartozóikért.

Az érintettek száma egyre nő; napjainkban a világon huszonnégymillió főt tesz ki. Ez az egészségügyi probléma elsősorban az idősebb embereket érinti. A betegség mind számukra, mind pedig családtagjaik és gondozóik számára komoly terhet jelent. A Feledékeny (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő) Emberek Hozzátartozóinak Társasága idén is szeretné felhívni a figyelmet minden érintett embertársunkra. A szervezet elérhetősége: 1122 Budapest, Csaba utca 7/a; telefon: 1/214-1022; e-mail cím: ehimmer@axelero.hu; internet: www.tar.hu/alzheimer.

GaZsu