Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 39 - Török Bálint-torta

Kultúrkörök

Török Bálint-torta

Hozzávalók: 1,5 dl folyékony, hideg méz, 4 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 5 dkg keserű kakaópor, 15 dkg darált dió. Az ízesítéshez áfonya- vagy somlekvár, reszelt csokoládé.

Elkészítése: a mézet, egy egész tojást három tojássárgájával, a porcukorral és a liszttel habosra keverünk. Ezután hozzáadjuk a kakaóport, a darált diót és három tojás keménnyé vert fehérjéjét. A tésztát kikent, kilisztezett, kerek tortaformába öntjük és 160-170 fokon húsz-huszonöt percig sütjük. A tetejét megkenjük lekvárral és meghintjük reszelt csokoládéval.