Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 44 - Emelt fővel lehetünk magyarok

Keresztutak

Emelt fővel lehetünk magyarok

Fasori figyelem ’56-ra és emlékezőjére

Széles körű írói, újságírói és szerkesztői tevékenysége, valamint az 1956-os forradalom emlékének ápolása érdekében kifejtett munkássága elismeréseként Pátkai Róbert, az Egyesült Angol Nyelvű Evangélikus Egyház nyugalmazott püspöke, a Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkészek Munkaközösségének (KÉMELM) elnöke részesült idén a Protestáns Újságírók Szövetségének Rát Mátyásról elnevezett díjában. A díj átadására azon az október 22-i emlékünnepségen került sor a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében, amelynek vendég előadója Pátkai Róbert volt. A nyugalmazott püspök A huszadik század nemes forradalma címmel tartott referátumában méltatta 1956 jelentőségét.

Az ’56-os emlékünnepségre egyházunk neves fővárosi oktatási intézményébe érkezetteket Aradi György, a vendéglátó fasori egyházközség lelkésze köszöntötte. Elöljáróban elmondta: azért Londonban élő szolgatársát kérték fel az ünnepi megemlékezés előadójának, mert ő maga is aktív részese volt az ’56-os eseményeknek. (Az 1930-ban született Pátkai Róbertet 1954-ben ordinálták; Irsa lelkésze lett. 1956-ban az albertirsai forradalmi tanács, valamint Cegléden a járási forradalmi bizottság elnökévé választották, utóbb ezért kényszerült – Ordass Lajos püspök tudtával – elhagyni Magyarországot. Nagy-Britanniában telepedett le, ahol hamarosan az emigráció egyik ismert és tisztelt szellemi-lelki vezetőjévé vált. Miközben lelkészavatási joggal bíró elnöke – azaz püspöke – lett az Egyesült Angol Nyelvű Evangélikus Egyháznak, folyamatosan publikált a nyugati magyarság több lapjában [Útitárs, Koinonia], a Magyarok Angliai Országos Szövetségének elnökeként pedig ma is főszerkesztőként jegyzi az Angliai Magyar Tükör című folyóiratot.)

Pátkai Róbert múlt vasárnap nagy ívű előadással örvendeztette meg hazai hallgatóit is, amikor az ’56-os eseményeket tágabb történelmi kontextusba helyezte. A fél évszázaddal ezelőtt történteket 1848-cal hasonlította össze, rámutatva, hogy „a mi ügyünk” mindkét esetben Európa ügye is volt. „Az ötven év előtti magyar forradalom és szabadságharc óta különösen is emelt fővel lehetünk magyarok! Mert 1956-ban egy történelmi gyökerekből táplálkozó új politikai, társadalmi és gazdasági rend körvonalai bontakoztak ki. A forradalomban csodával határos emberi és társadalmi szolidaritás, erkölcsi emelkedettség nyilvánult meg. Ide kell visszanyúlnunk! Ezeket a gyökereket kell keresnünk. Akkor a követelések jelentős mértékben a keresztény humanizmus reformgondolatait vetítették ki a magyar fejlődés horizontjára. Ma sem lehet kevesebb az igényünk, elkötelezettségünk és népünkért való felelősségünk.

Minden ország, minden nemzet történetének vannak pillanatai, amikor felülemelkedik önmagán. Ezek a pillanatok nem avatják szentté, nem teszik másoknál nemesebbé, de megbékéltetik önmagával, és példaképül szolgálnak büszkeségre kevésbé jogosító időkben. Számunkra ilyen történelmi pillanat volt 1956 forradalma és szabadságharca” – zárta felszólalását az előadó.

Az ’56-os emlékünnep záróakkordjaként Pátkai Róbert Novotny Zoltántól, a Protestáns Újságírók Szövetségének az elnökétől vehette át a 2006. évi Rát Mátyás-díjat. A laudációt a PRÚSZ korábbi alelnöke, dr. Fabiny Tamás mondta el, aki nem utolsósorban humorérzéke megőrzéséhez kívánt jó egészséget a kitüntetettnek.

Pátkai Róbert másnap, október 23-án délelőtt igehirdetéssel szolgált a fasori evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten.

G. Zs.

Regionális hozzárendelés: Budapest–Fasori Evangélikus Gimnázium