Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 44 - Nem tétlenkedtek a tétiek

Egyházunk egy-két hete

Nem tétlenkedtek a tétiek

Lelkésziktatás a megújult templomban

A téti gyülekezet versenyt futott az idővel. Nyáron lelkészének választották Deák Ágotát. Az új lelkipásztor Beiktatásának időpontját október 21-re tűzték ki, ám a lelkészválasztással szinte egy időben az egyházközség belefogott templomának felújításába is. A falak teljes szigetelését, a tető felújítását és a vízelvezető rendszer kiépítését tűzték ki célul.

Egy hónappal az iktatás előtt még használhatatlan volt a téti evangélikusok temploma; istentiszteleteiket a helyi római katolikus templomban tartották. A padok helyükről kiszedve középen álltak, mindent törmelék és por borított. Az iktatásra azonban sikerült elvégezni a munkálatok ez évre tervezett szakaszát, így a gyülekezet újra birtokba vehette a hajlékot. Szombaton azután „telt házban” kerülhetett sor az ünnepélyes lelkésziktatásra, amelyre Deák Ágota egykori gyülekezetéből, a Deák térről különbusszal is érkeztek gyülekezeti tagok.

Az iktatás szolgálatát Kiss Miklós, a Győr-Mosoni Egyházmegye esperese végezte. Az esperes a meghívón szereplő igéről (Jn 17,15.17) prédikált. „A Jézus főpapi imájából való igeszakasz biztatás minden szolgálatban álló ember számára” – kezdte igehirdetését Kiss Miklós. Jézus tisztában van azzal, hogy tanítványainak milyen nehézségekkel kell majd megküzdeniük bizonyságtételeik során. Ezért azt adja nekik, amire a legnagyobb szükségük lesz a szolgálatban: biztatást, bátorítást. „Te sem leszel egyedül, mert Jézus imádkozik érted is, és megszentel az igazsággal” – hangzott a Deák Ágotának szóló biztatás.

Deák Ágota a Deák téri gyülekezetben nőtt fel. Ott konfirmált, ott volt ifjúsági vezető, és ott kötött házasságot. A hatodévet a hévízgyörki gyülekezetben töltötte. 2003-ban a győr-nádorvárosi gyülekezetben kezdte segédlelkészi szolgálatát, majd a következő esztendő elején került Tétre. Tavaly novemberben tette le a parókusi alkalmassági vizsgát. A több mint ezerlelkes gyülekezet egyhangú szavazással hívta meg őt lelkészének.

Deák Ágota legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a gyülekezet minden korosztályát, minden tagját meg tudja szólítani.

K. M.

Regionális hozzárendelés: Tét-Kisbabot Társult Evangélikus Egyházközség