Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 44 - A zene: Isten ajándéka

evél&levél

A zene: Isten ajándéka

Kedves ünnepre jöttünk össze október 15-én, vasárnap este a kispesti evangélikus templomban: itt került sor a Kispesti Alapfokú Művészetoktatási Intézmény orgona tanszakának jubileumi megemlékezésére és hangversenyére a tanszak egykori és jelenlegi növendékeinek közreműködésével. Az ünnep apropója egy szép évforduló volt: idén lett tizenöt éves a tanszak. 1991 óta tanulhatnak a hangszer iránt érdeklődők Kispesten, ahol Széll Bulcsú lelkipásztor vendégszeretetének köszönhetően találtunk helyet az oktatásra.

Az első évben három növendékünk volt, majd fokozatosan egyre többen lettek. Évente átlagosan tízen tanultak itt orgonálni. A legtöbben – tizenhatan – 2004-ben voltak a tanulók; most tízen vannak. Itt megvalósulnak az ökumenizmus alapelvei: evangélikus, református, katolikus, baptista fiatalok tanultak nálunk. Néhányan közülük már kántorként szolgálnak.

A tizenöt év alatt mindig számíthattunk Széll Bulcsúnak, a templom lelkészének a támogatására. Ő minden ellenszolgáltatás nélkül bocsátja rendelkezésünkre az orgonát, tudván és hirdetvén, hogy a zene: Isten ajándéka. Különösen igaz ez az orgonazenére, hiszen az orgonáról a legtöbb embernek a templom jut eszébe.

A lelkész úr ezen a napon is nagyban hozzájárult a hangverseny sikeréhez elgondolkodtató beszédével, amely valóban mélyebb tartalmat adott a megemlékezésnek.

Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Taligás Lajos, a kispesti művészeti iskola igazgatója, aki szintén köszönetet mondott Széll Bulcsúnak és az egész egyházközségnek önzetlenségükért, amellyel lehetővé teszik a tanszak működését.

Tizenöt év nagy idő a tanítványok életében is: többen közülük már saját tanítványaiknak adják tovább az itt kapott tudást. De fejlődött a templom és a hangszer is. 1997-ben elkészült a fűtés, 2000-től pedig megújult az orgona: új pedált, játszóasztalt és padot kapott, a pedálműbe pedig beépítettek egy új regisztert.

A múlt és a jelen után a jövőről: reméljük, hogy még sokáig muzsikálhatunk ebben a szép templomban mindannyiunk örömére és lelki épülésére. Az ünnepség végén azzal búcsúztunk egymástól, hogy legközelebb karácsonyi hangversenyünkön találkozunk. Erre szeretettel várunk minden új érdeklődőt is.

Kissné Baranyai Éva orgonatanár (Budapest)