Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 52 - Sólyom László: Európa az elitek projektje

Keresztutak

Sólyom László: Európa az elitek projektje

Sólyom László szerint Európa az elitek projektje volt, és egyelőre az is maradt, az EU nem termelt ki olyan egységes szellemet, amely közvetlen választ és egységes szellemi alapot adna. A köztársasági elnök erről az Európa az átalakuló világban című konferencián beszélt múlt csütörtökön Budapesten, az Akadémián.

Az államfő nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az európai integráció lényegében megrekedt a jogtechnikai és a gazdasági követelmények teljesítése szintjén. Magyarországról szólva Sólyom László kiemelte, hogy a rendszerváltásba „bele volt programozva” a tömeges kiábrándulás és a politikai megosztottság.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arra emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt ugyancsak az Akadémián rendeztek igen jelentős tanácskozást Társadalom és etikai kérdések – keresztények és marxisták vonatkozásában címmel, amely akkor a kétpólusú világrendben óriási visszhangot váltott ki.

A világ megváltozott, nincs két nagyhatalom többé, ma a globalizáció és Európa jövője a nagy kérdés – mondta az MTA elnöke. Hangsúlyozta, hogy a kérdés az: „Honnét jön Európa, és hová megy?” Vizi E. Szilveszter hangot adott azon véleményének is, miszerint „a világ legnagyobb problémája nem gazdasági, hanem erkölcsi”.

Paul Poupard bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy míg húsz évvel ezelőtt az egyház még az ateizmussal szembesült, ma a hitnélküliséggel. Ma kevesebb a meggyőződéses ateista, mint a nem hívő, a közömbös – magyarázta a bíboros. Paul Poupard szerint kettős paradoxonnal foglalható össze a mára kialakult helyzet: „Egy olyan világban élünk, ahol hihetünk anélkül, hogy valahová tartoznánk, és tartozhatunk valahová anélkül, hogy hinnénk.” (Paul Poupard munkássága elismeréseként a Tudomány és Művészet elnevezésű kitüntetést vehette át a konferencia alkalmából az MTA elnökétől.)

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt hangsúlyozta, hogy „a keresztény világnézet olyan tényező, amely Európa egyesítése, szellemi egysége irányában hat, és egyúttal akár a jogfejlődésnek is egyfajta komoly alapját kínálja”.

A háromnapos nemzetközi konferenciát – amelyen protestáns részről előadást tartott többek között dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke – a Kultúra Pápai Tanácsa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az MTA szervezte. A szervezők célja volt megvizsgálni azt, hogy mi is Európa mint politikai, kulturális, társadalmi jelenség a változó, globalizálódott világban, valamint azt, hogy az emberi tudás hol ütközik morális korlátokba.

MTI