Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 02 - Ortodox karácsony

Keresztutak

Ortodox karácsony

Karácsonyt ünnepeltek múlt vasárnap a liturgiában a Julianus-naptárt megőrző ortodox egyházak hívei, mindenekelőtt Oroszországban és Szerbiában.

Oroszországban az űrre is kiterjedt az orosz ortodox karácsony ünneplése. Az orosz ortodox egyházfő telefonon köszöntötte a Nemzetközi Űrállomás orosz űrhajósát is, aki két amerikai asztronautával teljesít tartós szolgálatot az űrben. Előzőleg Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a család, e minden állam alapját és virágzásának zálogát alkotó „kis házi egyház” erősítésére biztatta a híveket ünnepi tévészózatában.

II. Alekszij, aki éjféli misét mutatott be a Megváltó Krisztus-székesegyházban hatalmas aranyfövegében Mihail Fradkov miniszterelnök és ötezer hívő előtt, karácsonyi üzenetében elégedetten nyugtázta egyháza gyarapodását, valamint az 1917-es bolsevik forradalom után a nyugati emigrációban létrejött ágával való, hivatalosan ez év májusában lezáruló újraegyesülését. A pátriárka ugyanakkor mély aggodalmának adott hangot amiatt, hogy ismét ártatlanok vérét ontják a Szentföldön, az Úr szűkebb pátriájában.

Vasárnap ünnepi istentiszteleteket tartottak az orosz ortodox egyházhoz tartozó 27 ezer plébánián és 700 kolostorban szerte Oroszországban és más volt szovjet köztársaságokban. Vlagyimir Putyin elnök a Moszkva megyei Isztra Új Jeruzsálem nevű kolostorában vett részt a karácsonyi istentiszteleten.

A szerb ortodox egyház feje, Pavle pátriárka az „értelmetlen” belső megosztottság leküzdésére szólította fel országa lakóit, és újfent kiállt amellett, hogy a többségében albánok lakta Koszovó tartomány Szerbia része maradjon. Arra buzdította a koszovói szerbeket, valamint az összes menekültet és elűzöttet, hogy „a végsőkig tartsanak ki”. Kifejezte abbeli mély meggyőződését, hogy egyszer eljön az idő, amikor az erőszakcselekmények elkövetői szégyellni fogják magukat. A szerb vallási vezető bírálta az alacsony szerbiai népszaporulatot és az abortuszok magas számát is.

Kairóban a koptok karácsonyi istentiszteletét III. Senuda pápa tartotta a Szent Márk-székesegyházban több ezer hívő előtt. A szertartáson Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt a kormány egy magas rangú illetékese képviselte. Január 7. három év óta hivatalos munkaszüneti nap egész Egyiptomban. A kopt egyház, a legnépesebb keleti keresztény közösség hivatalos adatok szerint 5-6 millió, az egyház adatai szerint pedig 10 millió hívőt számlál.

Isztambulban szombaton három görögkeleti hívő ugrott az Aranyszarv-öböl vizébe, hogy egy vallási szertartás keretében visszaszerezzen egy, a tengerbe dobott fakeresztet vízkereszt napja alkalmából.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, a világ ortodox keresztény hívőinek lelki vezetője előbb misét tartott a Szent György-katedrálisban az ünnep alkalmából, amellyel Jézus Krisztus megkereszteléséről emlékezik meg a görögkeleti egyház. Bartolomaiosz ezután a hívők több száz fős csoportja élén az öböl partjára ment, hogy elvégezze a víz megáldásának hagyományos ceremóniáját. Eközben dobta a vízbe a fából készült keresztet, amelyért hárman is beugrottak a hideg tengerbe. Az ünnepség szigorú rendőri védelem alatt zajlott le, mert korábban török nacionalisták már többször megzavarták.

MTI