Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 06 - A Vatikán diplomáciai céljai

Keresztutak

A Vatikán diplomáciai céljai

Az ázsiai kereszténység – közelebbről Vietnam és Kína – áll a Vatikán diplomáciai erőfeszítéseinek az előterében. Erre utal Nguyen Tan Dung vietnami miniszterelnöknek a január 25-én XVI. Benedek pápánál tett látogatása, továbbá az, hogy küszöbön áll a diplomáciai kapcsolatok felvétele a Szentszék és Hanoi között.

Időközben a Kínai Népköztársaságban négy újabb római katolikus püspök felszentelésére került sor a pápa előzetes jóváhagyása nélkül. Ezek a püspöki kinevezések akadályozzák a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását. A másik probléma megoldódott: a Szentszék hozzájárult ahhoz, hogy tajvani követségét Pekingbe helyezzék át. Ezzel az eredménnyel zárult a Vatikánban lezajlott magas szintű tanácskozás is, amelyet a római katolikus egyház ázsiai viszonyainak az alakulásáról folytattak.

A Vatikánt élénken foglalkoztatja a latin-amerikai római katolikus egyház helyzete is. E térségben él a világ római katolikusainak több mint a fele. A dél-amerikai országokban rohamosan terjed a protestantizmus; főleg az USA-ban élő „szektás” vallási csoportok befolyása erősödik. Ez az egyik oka annak, hogy XVI. Benedek ez év májusában személyesen vesz részt a latin-amerikai római katolikus püspökök konferenciáján Brazíliában.

Forrás: ÖTK