Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 22 - Nem tévedés?

Élő víz

Nem tévedés?

Se kép, se hang… Hát igen, bizony elromlott a tévé. A családtagok dermedten néznek egymásra. Fel sem merül, hogy valaki levegye a hátlapját, és belenyúljon. Szakember kell, aki megkeresi a hibát, és megjavítja a készüléket.

Mt 9 szerint egy bénát hoznak Jézus elé. Leteszik. A beteg tétlenül fekszik. Nem tud járni. Nem mozog a béna láb! Teljesen ki van szolgáltatva a többieknek. Értelmetlen, céltalan, üres az élete.

Jézus sokakat meggyógyított már, ennek híre messzire eljutott; ezért hozták a beteget hozzá. De mily meglepő, amikor Jézus váratlanul a betegség helyett a bűnbocsánatról kezd beszélni: „Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid.”

Nem tévedés ez? Bűnről beszél, amikor egy tehetetlen, nyomorult betegről van szó.

Megütközés, botránkozás a hatás. De figyeljünk jól: amikor valamit nem értünk, épp abban van Isten üzenete. Meg akar állítani, hogy elgondolkozzunk, és megértsük, hogy az ő gondolatai és útjai mások, mint a mieink. De a célja is más! Többet akar adni.

Jézus tudja, hogy hol van a baj. Tudja, hogy az igazi baj másutt van. Nem tévedés, hogy bűnbocsánatot kínál… A testi baj is összefügg a bűnnel. Mert mi a betegség? Rendetlenség. A szervezetben felborul a rend. A szív 70 helyett 120-at ver percenként. A gyomor nem emészt. A vese nem választja ki a mérgeket… A betegség – rendetlenség. És a bűn is az.

Ma divat a szabados élet. „Nincs feleségem…” „Nincs családom…” „Nyitott házasságban élek…” – dicsekednek sokan. De ez rendetlenség, ez bűn. Bár kimondani sem akarjuk. Beszélni sem illik róla, de hányan szenvednek ettől szülők, gyermekek! Érzik, hogy baj van. A rendetlenség bajt, szenvedést okoz.

Jézus ettől akar megszabadítani, amikor felfedi a bűnt az életünkben, és felkínálja a bűnbocsánatot, az új életet. Biztos kézzel nyúl bele az életünkbe, ahogy a jó szakember tévészerelő is tudja, ha belenéz a készülékbe, hogy hol van a baj, mit kell kidobni, hova kell új alkatrész, hol borult fel a rend.

Láthatjuk tehát: nem volt tévedés, hogy Jézus gyógyító munkáját a bűnbocsánattal kezdte. A béna testi és lelki gyógyulást nyert, élete új értelmet kapott, új célt.

Jézus ma is él. Várja azokat, akik céltalan, üres életükre megoldást keresnek.

Gáncs Aladár