Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 22 - Az emberi méltóságról

Keresztutak

Az emberi méltóságról

Emberi méltóság és keresztény felelősség címmel rendezett konferenciát a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS), valamint a Német Ajkú Evangélikus–Református Egyházközség berkeiben működő Protestáns Fórum. A május 23-án tartott tanácskozáson a témát jogi, filozófiai, teológiai oldalról, valamint politikai szemszögből közelítették meg a felkért előadók. A szimpózium részét képezte a tavaly őszi eseményeket elemző kerekasztal-beszélgetés is.

A Német Ajkú Evangélikus–Református Egyházközség Hold utcai templomában Hans Kaiser köszöntötte a megjelenteket. A KAS budapesti képviseletének vezetője (volt miniszter) hangsúlyozta az emberi méltóság keresztény szemszögből történő vizsgálatának fontosságát. Bevezetőjében utalt arra, hogy Németországban 2006 októberében egy brosúrát jelentettek meg a kérdésről. Ennek magyar fordítását (A középpontban: Az emberi méltóság. A keresztény felelősségben gyökerező politikai cselekvés. A keresztény etika mint orientációs segítség) a szerdai konferencia résztvevői is kézhez kapták.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, Schanda Balázs referátumában a jog oldaláról közelítette meg a fogalmat, kiemelve, hogy a méltóság a jogot megelőző, eleve velünk született érték. Az államnak és az alkotmánynak ezért nem az a feladata, hogy szavatolja, hanem hogy tiszteletben tartsa és védje.

Az Erdélyi Gyülekezet vezetője, Zalatnay István református lelkész a méltóság tágabb fogalma által felölelt szabadság eszméjével kapcsolatos gondolatait osztotta meg a hallgatósággal, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes pedig – a témát a teológia felől megközelítve – aláhúzta: az emberi méltóság forrása az, hogy mindenki Isten képére és hasonlatosságára teremtetett. Álláspontja szerint a keresztény ember felelőssége is ebből következik.

A kereszténydemokrata politika alapjairól beszélt Christoph Palmer. A stuttgarti CDU-elnök, volt miniszter szerint az értékalapú politika kerüli a szélsőségeket, a radikalizmust és a fanatizmust. Az alapítvány névadóját idézve rámutatott, hogy a kereszténydemokrata emberkép fundamentuma a görög filozófia, a római jog és a Golgota.

A továbbiakban a múlt év októberének budapesti történései tükrében folytatódott a méltóság kérdéséről szóló diskurzus. Az Obersovszky Péter újságíró által vezetett kerekasztal-beszélgetés „paneljében” részt vett Balog Zoltán református lelkész, a Parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke, Morvai Krisztina, az alternatív civil vizsgálóbizottság társelnöke és Herczegh Géza volt alkotmánybíró.

GaZsu