Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 22 - Havasi Dezsőné

A hét témája

Havasi Dezsőné

Havasi Dezsőné Frank Irén igazi lelkészfeleségként úgy tudott Isten szolgálóleánya lenni, hogy minden tudásával lelkész házastársa munkáját segítette, és a gyülekezetet szolgálta.

Lajtaújfalun született 1918. szeptember 2-án a család legidősebb gyermekeként. Édesapja a Mekényesről származó Frank Károly evangélikus lelkész, édesanyja Stenczer Elsa volt. Édesapja a lajtaújfalui szolgálat után 1919-ben Csikóstőttősre került, és ott szolgált 1953-ig. Irénke néni az elemi után Kőszegen tanult a Gyurátz Ferenc Evangélikus Leánygimnáziumban (1928–1936). Első férje a parókia szomszédságában lakó helyi kántortanító fia, dr. Mesterházy János volt.

Budapestre költöztek, itt született lányuk, Klára. Férjét a II. világháború során besorozták – ezután soha többé nem látta, eltűntnek nyilvánították. Irénke néni öt évre munkatáborba került a Szovjetunióba. Amikor 1949 telén hazaért Csikóstőttősre, megismerkedett a szomszédos Kaposszekcső új lelkészével, a felvidéki származású Havasi Dezsővel. 1950-ben kötöttek házasságot. Ikreik születtek, Dezső és János.

Irénke néni 1950-től szolgál a kaposszekcsői gyülekezetben, kántorizál, adminisztrál, gyermek-bibliaórákat, asszonyórákat tart. Férje 1983-ban halt meg. Irénke néni egészen 2003-ig segítette a lelkészi hivatalban a gyülekezet adminisztrátori és egyéb szolgálatát. Mivel Csikóstőttősön 1983 óta nincs önálló lelkész, ő volt az összekötő kapocs gyülekezet és lelkész között. A gyülekezet tagjai mindig bizalommal fordultak hozzá. Nyolcvankilenc évesen is a faluban él, általános megbecsülésben.

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület