Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 22 - Dr. Majthényi Béláné Sántha Marianna

A hét témája

Dr. Majthényi Béláné Sántha Marianna

Dr. Majthényi Béláné Sántha Marianna neve fogalommá vált a kecskeméti gyülekezetben és vonzáskörzetében. Hatása meszsze túlnő a kis gyülekezet közösségén. Elhívása 1951-hez kötődik; egy fóti konferencia jelentette számára a hitbeli elindulást. Szolgálatára szükség volt az orgonapadnál, az őrállói szolgálatban és a szeretet naponkénti megélésében, hogy gyülekezete a nehéz időkben is életben maradjon.

Mindig a hálás szív szeretetéből végezte szolgálatát az egészségügyben, családjában, majd folyamatosan az egyházban is – mindeddig ötvenhét éven keresztül. Soha nem fogadott el anyagi ellenszolgáltatást. Istentől kapott ajándékként, Isten dicsőségére, a gyülekezet javára végezte és végzi ma is a templomban és a kiterjedt szórványban a kántori munkát és a kazuális szolgálatokat.

Nála az első a gyülekezeti munka, amely mindent felülír. Az ötvenhét év alatt szinte egyszer sem hiányzott az orgona mellől. Törött lábbal is végigjátszotta az istentiszteletet. Imádkozó hátteret ad, hordozza a gyülekezetet, a vele kapcsolatba kerülő testvéreket.

Öt lelkész mellett fejtette ki áldásos tevékenységét; őket azóta is a szívében hordozza, s tartja velük a kapcsolatot. Élő lexikon a gyülekezetben, tudásával sok segítséget nyújt. Nevéhez fűződik az apai örökség megőrzése és ápolása is. Sántha Györgynek, az „aranyhomok költőjének” az emléke s köteteinek kiadása ajándék a családnak, a gyülekezetnek s az utánunk jövő nemzedékeknek.

Köszönjük dr. Majthényi Béláné életszolgálatát, s kérjük Istent, sokáig tartsa meg közöttünk!

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület