Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 22 - Káposzta Lajos

A hét témája

Káposzta Lajos

Káposzta Lajos 1938-ban született Nyíregyházán. Tokajban érettségizett, majd 1962-ben szerzett lelkészi diplomát a budapesti Evangélikus Teológiai Akadémián. 1965–1967 között ösztöndíjasként tanult a berlini Humboldt Egyetem teológiai fakultásán. Németnyelv-tudását jól kamatoztatta mind a nemzetiségi, testvér-gyülekezeti és -városi kapcsolatok ápolásában, mind pedig egyházunk külügyi munkájában.

Kisterenyei, salgótarjáni, balassagyarmati, angyalföldi és budavári szolgálata után 1968 júniusától a soltvadkerti gyülekezet lelkésze lett. 1967-ben kötött házasságot Hegyi Ilonával, házasságukat Isten négy gyermekkel – Lajossal, Ilonával, Józseffel és Nórával – áldotta meg.

1988-től 2006-ig a Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye esperesi, valamint a Déli Egyházkerület püspökhelyettesi szolgálatát is ellátta. Az egyházmegye lelkészi munkaközösségének jelenleg is vezetője, valamint a Gusztáv Adolf Segélyszolgálat tanácsának országos elnöke.

Kreatív gyülekezetépítő munkájának épületekben is megnyilvánuló gyümölcse az 1990-ben megnyílt soltvadkerti Evangélikus Óvoda, valamint a 2000-ben felszentelt Találkozás Háza. Ez a vonzó épület egyházunk legkorszerűbb gyülekezeti „kombinátjai” közé tartozik, ahol eleven, sokszínű élet folyik, a cserkészettől kezdve – amelyet szintén a Káposzta család szervezett újjá – a legkülönbözőbb kulturális és egyéb közösségépítő rendezvényekig.

Sokoldalú munkásságát számos világi kitüntetés is jelzi. 1998-ban hazai és nemzetközi tevékenységének elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át Göncz Árpád köztársasági elnöktől, valamint ugyanebben az évben kapta meg a Bács-Kiskun Megyéért Díjat. 2006-ban a Bács-Kiskun megyei közgyűlés a megye címerével díszített aranygyűrűvel tüntette ki érdemes és eredményes munkásságának elismeréseképpen.

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület