Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 23 - Ház a béri dombtetőn

Egyházunk egy-két hete

Ház a béri dombtetőn

Nógrád megye egyik legszebb fekvésű zsákfaluja, Bér életének és evangélikus gyülekezetének fellendülését remélhetjük a június 2-án felszentelt gyülekezeti ház felépülésétől – hangzott dr. Fabiny Tamásnak, az Északi Egyházkerület püspökének köszöntőjében. Mint Thuránszky Istvántól, a gyülekezet lelkészétől megtudtuk, az Ágó Mátyás által tervezett ház építése négy éve kezdődött.

Az egykor a gyülekezet tulajdonában lévő iskoláért kárpótlásként kapott összegből, mintegy 16 millió forintból elkezdett építkezéshez további 10 millió forintra volt szükség; ezt az országos egyház és az egyházkerület bocsátotta a közösség rendelkezésére. Bár a gyülekezet anyagilag nem járult hozzá az építkezéshez, eddigi kétkezi munkájukkal kifejezték, és jövőbeli áldozatkészségükkel is megerősíthetik – amint Fabiny Tamás mondta igehirdetésében –: „Ez a zsákfalu élni akar!”

A püspök Mt 18,20 – „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük” – alapján így folytatta: „Jaj, hogyha csak a kárpótlást látjuk magunk előtt! Ha a mindenkori kettő és három össze tud fogni, akkor emelkedő egyházunk lesz, nem pedig süllyedő közösségeink lesznek! Ne milliók összefogásáról álmodozzunk, hanem maradjunk a jézusi tervnél…”

Thuránszky István az egyházkerületben egyre terjedő módon, interjú formájában kérdezte Fabiny Tamást a közgyűlésen: „Mi az egyházvezetés jövőképe a béri gyülekezethez hasonló fogyó közösségekkel kapcsolatban?” „Az egyház nem akar lemondani egyik gyülekezetről sem! Ameddig csak lehet, maradjon helyben a lelkész, utolsó szuflájáig. Ebben szeretnénk mindenkit segíteni. De ehhez elsősorban arra van szükség, hogy ne a gyülekezet adja a fizetéskiegészítést az országos egyházi juttatáshoz, hanem fordítva!” – hallhatták a választ a bériek.

Az istentisztelet liturgiájában Szabó András esperes, Megyaszai László espereshelyettes és a gyülekezet lelkésze szolgált.

Az újonnan felszentelt gyülekezeti ház először Pantali Sándor festőművész képeinek adott otthont. Az alkotó a tárlat – aznapi – megnyitóján elmondta: amikor először ült le az egyik béri domboldalra, hogy lefesse az evangélikus templomot, meglepetten fogadta a lelkész barátságos ebédmeghívását. Ez a vendégszeretet és nyitottság lelkesítette, hogy a hagyományos tájfestészet eszközeit használva különböző perspektívából több képet is fessen a templomról.

Az egyházkerület lelkészi vezetőjét ezúttal elkísérte felesége, Katalin és három gyermeke: Blanka, Marci és Lujza, akik így megtudhatták, hogyan telik a sokszor távol lévő édesapa egy-egy hétvégi gyülekezeti látogatása.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Béri Evangélikus Egyházközség