Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 26 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

[Lelkész:] Urunk, köszönjük, hogy szolgálatra hívtál el minket, és megnyitottad előttünk a templom kapuját a világra. Segíts küldetésünket örömmel betöltenünk, és ne hagyj magunkra, mert nélküled erőtlenek vagyunk, és mindent elrontunk.

[Lektor:] Könyörgünk a betegekért, az éhezőkért, az otthontalanokért, a megélhetés gondjaiban vergődőkért. Add, hogy a szenvedés könnyein át meglássák dicsőséged fényét. Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lektor:] Segíts minket az istentelen világban Isten fiaivá lennünk, hogy ne csak szavaink, de életünk is téged tükrözzön vissza. Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lektor:] Nyisd meg szemünket, hogy meglássuk a másikban a te felénk kinyíló és kérő kezedet. Ne a bűnöstől irtózzunk, hanem a bűntől. Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lektor:] Adj irgalmas szívet, olyat, mint a tiéd, amely nem elítélni akar, hanem megmenteni. Óvj meg az ítélkezéstől, hogy ne veszítsük el egymást. Hadd tegyük azt másokkal, aminek mi is örülnénk. Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lektor:] Taníts meg okosan használnunk életünk idejét. Ments meg a céltalan élettől és az üres napoktól. Őrizz meg az elbizakodottságtól és a képmutatás álarcától. Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lektor:] Köszönjük mindazt, amit tőled kaptunk és kapunk: egészségünket, pénzünket, pozíciónkat. Azonban állj mellénk, amikor ezek kísértenek, és hatalmukba akarnak keríteni, hogy jól tudjunk sáfárkodni velük, hogy az örök élethez vezető úton eszközök legyenek a kezünkben, ne pedig torlaszok. Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lektor:] Segíts, hogy ne essünk olyan bűnökbe, amelyeket elkövetésük után már nem vagyunk képesek rendezni. Óvj meg különösen is a nehezen gyógyuló bűnök elkövetésétől. Urunk, ne bűneink szerint ítélj, de szabadíts meg a gonosztól. Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lektor:] Könyörgünk a gyermekek és szüleik közötti kapcsolatokért. Vigyázz gyermekeinkre az iskolai szünet ideje alatt is! Eléd visszük hitvestársi örömeinket és gyötrődéseinket is. Légy velünk elhibázott ügyeink közepette, hogy ne törjük el, ami megrepedt, hanem a te szereteteddel megújíthassuk és megszentelhessük. Ismered munkahelyi, iskolai és baráti kapcsolatainkat, de ismered kapcsolatra való képtelenségünket is. Ne hagyj magunkra! Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lektor:] Adj vigasztaló szavakat a szánkba, ha sírót hozol elénk, és szívhez szóló szavakat, amikor gyilkos mondatok ütötte sebeket kell begyógyítanunk. Fordítsd jóra azt, amit mi elrontottunk. Így irgalmazz egyházadnak, népednek és az egész világnak. Hallgass meg minket!

[Gyülekezet:] Jövel, Urunk, Jézus!

[Lelkész:] Atyánk, köszönjük neked, hogy Fiad által megnyitottad előttünk az élet útját, és segíts, hogy rajta járva a te gyermekeidként élhessünk társaink üdvösségére és a te dicsőségedre.

[Gyülekezet:] Ámen.