Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 26 - Megbékélés Istennel és önmagunkkal

A hét témája

Megbékélés Istennel és önmagunkkal

Minden szempontból igazán meleg fogadtatásban volt részük Pakson az 5. országos evangélikus találkozóra érkezőknek. A még nem véglegesített adatok tanúsága szerint június 22-én és 23-án összesen mintegy kétezren fordultak meg a másfél napba sűrített programokon. Egyházunk kétségkívül legjelentősebb idei rendezvényének Duna-parti záró istentiszteletét a magyar közszolgálati televízió (m1) kamerái is rögzítették, s ez – másnap – nézők milliói számára tette lehetővé, hogy részesei legyenek a magyar evangélikusság ünnepének, s meghallgassák Gáncs Péter püspök Jn 21,1–14 alapján tartott igehirdetését. (Az Evangélikus diákÉlet közösségi portálján, a myLuther/mi oldalon már a nyitó rendezvények alatt felkerültek az első eseményfotók.)

„Békesség néktek!” – köszöntött a transzparensekre rótt felirat Paks belvárosában; „Békesség néktek!”– köszöntötte a megjelenteket a vendéglátó gyülekezet esperes-lelkésze a nyitóünnepély helyszínén, az ASE Sportcsarnokban. Mielőtt a legutóbbi országos találkozó székesfehérvári házigazdáitól átvette volna a találkozók vándorzászlaját, Szabó Vilmos Béla érthető megilletődöttséggel beszélt arról, hogy milyen örömöt jelent számára ismét vendéglátóként üdvözölni a szélrózsa minden irányából érkezett testvéreket. A helyi gyülekezet ugyanis nem először vállalkozott házigazda szerepre: 1997-ben itt tartották a legelső találkozót, azaz ennek az országos rendezvénysorozatnak a hagyománya tíz évvel ezelőtt épp a paksiak jóvoltából honosodott meg.

Vélhetően nem csak a krónikás gondolta úgy, hogy kedves, de alapvetően protokolláris gesztusként kell majd megemlítenie, hogy a paksi evangélikus gyülekezet lelkészi vezetője után a vendéglátó város első embere köszöntötte az egybegyűlteket. Hajdú János polgármester azonban szokatlan őszinteséggel szólt a találkozó mottójául választott jézusi köszöntés időszerűségéről. Napjaink több szempontból is megosztott magyar társadalmára utalva személyes bizonyságtételként vallott arról, hogy valódi megbékélésre bennünk már nincs erő, azt már csak Isten munkálhatja.

A nyitóáhítaton dr. Fabiny Tamás hirdette az igét. Az Északi Egyházkerület püspöke Lk 5,1–11 alapján tartott prédikációjában arról beszélt, hogy Jézus minket is emberhalászatra hív, éppen úgy, mint egykor az apostolokat. E feladatot önerőből azonban legjobb szándékunk ellenére sem tudnánk sikerrel végezni, csak akkor van rá esélyünk, ha a mi „hajónkban” is ott van ő maga.

Lapunk idejekorán, heteken át közölte az 5. országos evangélikus találkozó programját, amely szinte módosulás nélkül, az eredeti tervek szerint zajlott. Tekintettel arra, hogy néhány „napirendi pontról” a szomszédos hasábokon részletesebben is szólunk, talán elégséges, ha ez az összefoglaló – meglehet, a tudósítás műfajában kissé szokatlan módon – az alábbiakban a programvázlat újraközlésével nyugtázza tételesen az eseményeket.

Június 22., péntek

  1. 00: Megnyitó – nyitóáhítat
  2. 00: Közegyházi fórum
  3. 00: Vacsora
  4. 00: Szita István festőművész kiállításának, valamint cigány művészek tárlatainak megnyitása a paksi művelődési házban
  5. 30: A SZÉF Alapítvány színjátszó társulatának A tékozló fiú című előadása a művelődési házban
  6. 30: A paksi fúvósok műsora a pincesorban

Június 23., szombat

  1. 00: Reggeli áhítat
  2. 30: A megbékéltek mint békességszerzők – pódiumbeszélgetés
  3. 30: A megbékélés távlatai – szekcióbeszélgetések
  4. 00: Ebédszünet és fakultatív hajókirándulás
  5. 00: „Utcamisszió” a Duna-parton
  6. 00: A megbékélés ünnepe – úrvacsorai istentisztelet a Duna-parton

A záró istentisztelet végén rögtönzött „közvélemény-kutatás” alapján elmondható, hogy Paks ismét jól vizsgázott. (Szerkesztőségünk munkatársai találomra kérdezték meg néhány résztvevőtől, hogy hányas érdemjeggyel osztályozná a mostani találkozót. A tíz válasz átlaga erős négyest, négyötödöt taksált, és – ahogyan Márkus Géza somlóvecsei gazdálkodó, egykori zsinati tag fogalmazott – „a négyes az egy jó jegy”.)

Miután köszönetet mondott a találkozó előkészítésében és lebonyolításában részt vevőknek, zárszavában Ittzés János elnök-püspök azzal a kéréssel fordult a hazainduló gyülekezet tagjaihoz, hogy vigyék magukkal és adják tovább az Istennel és egymással átélt közösség élményét másoknak is, és ne feledjék a következő nagy evangélikus találkozót: a 2008-ban Kőszegen tartandó Szélrózsát.

Gazdag Zsuzsanna