Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 30 - Hagyományőrzés Kőszegen

Egyházunk egy-két hete

Hagyományőrzés Kőszegen

Fonatolás, bőrözés, gyöngyszövés, nemezelés, fafaragás, focizás, bibliaismereti verseny és persze egy remek társaság volt megtalálható a július 15. és 22. között Kőszegen megrendezett evangélikus kézműves hagyományőrző táborban.

Hét nap alatt hét hónapot érintett a tábor, felelevenítve és kézműves-foglalkozásokkal kiegészítve minden hónap népszokásait. Persze nem maradt el az igével való foglalkozás sem; Márk evangéliumát olvasták a résztvevők, a napi igeversekből pedig mindennap totó készült. Az evangélium végére érve pénteken ki-ki bibliaismereti versenyen bizonyíthatta, mennyire figyelmes, illetve kreatív.

Az új és régi táborozóknak is lehetőségük volt Kőszeg és környéke felfedezésére. Ezt elősegítette az Írott-kőhöz tett kirándulás, illetve a városismereti verseny, amelyen két kategóriában – régi és új résztvevők – indultak a csapatok. Feladatként bizonyos épületeket kellett beazonosítaniuk térkép segítségével, illetve meg kellett keresniük a város öt olyan pontját, amely a közelmúltban épült, illetőleg újult meg.

Az esti áhítatokat Vladika Zsófia teológushallgató, valamint a kőszegi evangélikus lelkész házaspár, Baranyay Csaba és Baranyayné Rohn Erzsébet tartotta; az utóbbiak emellett jókedvű zenéléssel járultak hozzá a tábor remek hangulatához. A kézműves-foglalkozásoknak és a tábor alapjainak megszervezéséről pedig Martonné Némethy Márta gondoskodott.

Az utolsó napon a táborozók a gyülekezeti ház nagytermében elhelyezett rajztáblán látható szőlőfürtábra szemeibe írhatták bele véleményüket, a táborról megfogalmazott kritikájukat.

Az egyhetes együttlét nagy élmény volt mindazoknak, akik részt vettek rajta. A szőlőfürt szemeibe írt minden hozzászólásban (a „kevés volt a foci”-n kívül) megtalálható volt a „jövőre ugyanitt”…

Tóth Cseperke

Regionális hozzárendelés: K?szegi Evangélikus Egyházközség