Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 30 - Útravaló kincskereséshez

Kultúrkörök

Útravaló kincskereséshez

Amikor családi-baráti nyaralást vagy osztálykirándulást tervezve-szervezve a térkép fölé hajolunk, és meglátjuk a Borsod-Abaúj-Zemplén megye feliratot, talán elgondolkodunk egy pillanatra, hogy vajon érdemes-e felkeresnünk hazánknak ezt az északi csücskét. (Valójában nem is csak egy aprócska csücsök, hiszen Magyarország második legnagyobb területű megyéjéről beszélünk…) Engedtessék meg, hogy e sorok írója kissé elfogultan – mivel maga is járt már ezen a vidéken, és nem győzött ámuldozni – azt mondja: igen, ide márpedig (újra) el kell mennünk!

Igen, el kell mennünk, hogy helyben kóstoljuk meg Tokaj szőlővesszeinek nektárját. Hogy megcsodáljuk az aggteleki Baradla cseppkőbarlang lélegzetelállító képződményeit. Hogy felkapaszkodjunk a Bükk, a Cserehát és a Zemplén hegycsúcsaira. Hogy meghódítsuk a boldogkőváraljai, a regéci vagy éppen a füzéri vár romjait. Hogy felkeressük Károli Gáspár gönci szobrát, Kazinczy Ferenc széphalmi mauzóleumát és Kossuth Lajos monoki szülőházát. Hogy megmártózzunk a mezőkövesdi Zsóry fürdő termálvizes medencéiben, esetleg a Tisza, a Bodrog, a Hernád vagy a Sajó hűs vizében. Hogy bejárjuk Miskolcot és Sárospatakot, Szerencset és Sátoraljaújhelyt, és – átlépve a magyar–szlovák határt – felfedezzük Rozsnyót és Kassát.

Igen, el kell mennünk – de hogyan induljunk neki a nagy útnak? Például úgy, hogy fellapozzuk a Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című kötetet. A több mint háromszáz oldalas, színes fotókkal bőven ellátott kiadványban nemcsak az egyes települések történetével és nevezetességeivel ismerkedhetünk meg, hanem hasznos információkat kaphatunk ahhoz is, hogy hol szálljunk meg, hol szórakozzunk, hol étkezzünk, hol vásároljunk, és hogy mivel közlekedjünk.

– vitális –