Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 30 - Újabb leletek igazolják az Ószövetséget

Kultúrkörök

Újabb leletek igazolják az Ószövetséget

A British Museum százharmincezer aszszíriai ékírásos táblája között Michael Jursa bécsi vendégprofesszor világraszóló leletre bukkant július 5-én. Száz évre visszamenőleg az egyik legfontosabb bibliai régészeti felfedezést tette, amely igazolja, hogy az Ótestamentum történeti könyvei a valóságon alapulnak.

Az asszirológusprofesszor az ókori babilóniai pénzügyi kimutatásokat kereste az agyagtáblácskák között, amikor egy számára ismerős névre bukkant: Nabu-sharrussu-ukin; az illető II. Nabukodonozor király főeunuchja volt, és több mint kétezer-ötszáz évvel ezelőtt élt.

Jursa az Ószövetségben, Jeremiás könyvének a 39. fejezetében megtalálta – igaz, másképp betűzve – a szóban forgó nevet: (Nebo)-Sarsekim. Jeremiás próféta szerint Sarsekim II. Nabukodonozor alatt udvari pozíciót töltött be; Kr. e. 587-ben Jeruzsálem ostromakor is a király mellett volt, amikor a babilóniaiak lerohanták a várost.

Irving Finkel, a British Museum munkatársa szerint a cigarettásdoboz méretű ékírásos tábla valójában egy fizetési nyugta, amely egy babilóniai templomnak adott 0,75 kilogramm aranyról szól, és II. Nabukodonozor uralkodásának tizedik évében, Kr. e. 595-ben kelt. „Ez fantasztikus felfedezés, világméretű szenzáció a javából” – mondta a szakember. „Ha Nebo-Sarsekim létezett, akkor vajon az Ószövetség mennyi másik, kisebb jelentőségű személye élt még? Ezzel a jelentéktelen részlettel bebizonyosodott, hogy az Ótestamentum pontos és igaz” – tette hozzá.

A tábla szövegének teljes fordítása így hangzik: „(Vonatkozva) 1,5 mina aranyra, amely Nabu-sharrussu-ukin főeunuch tulajdona, amelyet Arad-Banitu eunuchhal küldött Esangila templomába: Arad-Banitu ezt kézbesítette Esangilába. Alpaya fia, Bel-usat királyi testőr [és] Marduk-zer-ibni fia, Nadin jelenlétében. XI. hónap 18. napján Nabukodonozor, Babilónia királya uralkodásának 10. évében.”

A Telegraph.co.uk írása nyomán