Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 30 - Iránytű mindennap

A hét témája

Iránytű mindennap

Óvodai irodám falán Lühnsdorf Károly rajza függ, éppen az íróasztalom mögötti falon. Számomra különösen is kedves a mű, hiszen egyházi óvodánk indulásakor ajándékként kaptuk egy kedves gyülekezeti tagunktól, aki egyben óvónő kolléganőnk is volt.

A megrajzolt Krisztus-arc számomra biztató és megnyugtató. A kép címe – „Én vagyok az út, az igazság és az élet…” (Jn 14,6) – egy olyan bibliai igeszakasz, amely iránytűként is nagyon sokat jelent: naponta útmutatást ad Krisztus követésében.

A mű alkotója, Lühnsdorf Károly festőművész, grafikus, korának kedvelt arcképfestője volt. E műve is fejlett rajzkultúráról, magabiztos technikai tudásról tesz tanúbizonyságot. Az óvodában lévő grafika az egykori pesti magyar evangélikus egyház birtokában levő kép másolata, számomra mégsem az eredetisége, illetve annak hiánya a döntő.

A kép és az alatta álló igeszakasz szerves egységet alkot vizuális élményként is. Hálás szívvel gondolok arra, hogy a mű alkotója számára a megjelenített Krisztus-arc nemcsak képzőművészeti alkotás lehetett, hanem a művész hitvallása is kifejeződik benne.

János evangéliumának a képen látható igeszakasza megerősítést és útmutatást ad mindannyiunknak napról napra. Ez a kép tizenöt éve függ az óvodai iroda falán, sokakra mély hatást gyakorolva. Ajánlom minden kedves olvasónak, hogy ne csak az otthonában, hanem a munkahelyén is legyen olyan művészeti alkotás, amely nemcsak kedves a számára, hanem hitet erősítő és mélyítő is.

Révészné Tóth Erzsébet