Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 31 - Életre kelő szobrok

Kultúrkörök

Életre kelő szobrok

Album a lőcsei szárnyas oltárokról

A nemrég napvilágot látott kötet különleges tárlatvezetés Európa egyik legszebb templomában, benne kontinensünk legmagasabb szárnyas oltárával; s – mint a könyvből kiderül – a lőcsei Szent Jakab-templom nemcsak az oltárok számát, hanem szépségét tekintve is páratlan.

A kötet egyik szerzője, Jankovics Marcell a templom gazdag szimbólumrendszerű oltárainak képanyagán kíséri végig az olvasót. A gyönyörű felvételeket Méry Gábor fotóművész készítette, aki egyben a könyv kiadója is.

Amikor kézbe vettem az albumot, arra gondoltam, hogy kétfajta ember létezik: aki még nem járt Lőcsén, de ha arra jár, tudatosan a templomért keresi fel; s az, aki már járt ott, de a könyvet föllapozva örömmel eleveníti fel a látottakat. Nekem egyelőre csak az a lehetőség jutott, hogy a Méry Ratio kiadó vezetőjével, Méry Gáborral beszélgessek arról, mi késztette erre a páratlan munkára.

A kötet fotósa harmadik alapiskolás volt, azaz elemista, amikor Lőcsén járt egy osztálykirándulás során, és már akkor megragadták Lőcsei Pál mester faragványai. Olyan mély volt az egykori benyomás, hogy kiadóként az első naptárt már Lőcsei Pál Utolsó vacsorájáról készítette. Akkor az apostolokat nem tudták beazonosítani, maradt hát feladat. Igaz, ez tíz évvel később Jankovics Marcellel sem sikerült, de létrejött egy kapcsolat s ennek eredményeképpen egy gyönyörű album a gótika legszebb alkotásáról.

Bár a művek teljes mértékben magukon viselik a gótika jeleit, számomra mégis volt bennük valami kettősség. A képek alapján érzem bennük a kor hangulatát, de mintha a naiv művészet, a népiesség is megjelenne. Méry Gábor Lőcsei Pál zsenialitásának tudja be, hogy az alkotások nem merevek, és ő inkább picit gyerekesnek nevezné, mint népinek. Ennek ellenére lenyűgözően szépek ezek az oltárok, sőt játékosak, és az irónia sem hiányzik belőlük.

A Szent Jakab-templom tizenkét szárnyas oltárát megtekinteni szinte lehetetlen. Már nincs magyar nyelvű szertartás benne, és magyar nyelvű idegenvezetés sem. A látogatót alig egy órára engedik be a templomba, de ez az idő kevés arra, hogy az őt érő információmennyiséget befogadja, hogy a képeket magában rögzítse, és az alkotások szépségét átélje. Az idő hiányát pótolja most ez az album, amelynek elkészítése sem volt zökkenőmentes. A szlovák katolikus egyháztól, a szepeshelyi püspöktől körülbelül félévnyi utánajárás eredményeként sikerült engedélyt szerezni a fényképezéshez, de sikerült. A világítást a Duna Televízió biztosította. A képek pedig önmagukért beszélnek.

Méry Gábornak megérte ezt az álmot tíz évig dédelgetnie. Beszélgetésünk másnapján töltötte be a negyvenedik évét, és ahogy ő mondta, ennek a könyvnek ebben az időszakban kellett elkészülnie. Elvégre „mindennek rendelt ideje van” (Préd 3,1; Károli-fordítás).

Jankovics Marcell – Méry Gábor: A lőcsei Szent Jakab-templom szárnyas oltárai. Méry Ratio Kiadó, Somorja, 2007. Ára 6900 forint. Megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában (1085 Budapest, Üllői út 24.) és a Huszár Gál papír- és könyvesboltban (1054 Budapest, Deák tér 4.) is.

Veres Emese-Gyöngyvér