Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 32 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, Istenünk! Kiszabtad időnket, határt szabtál létezésünknek és lehetőségeinknek, mi, emberek mégis úgy élünk, mintha földi életünk örök lenne, és lehetőségeink korlátlanok.

Adj nekünk bölcsességet, hogy felismerjük és elfogadjuk korlátainkat és határainkat. Adj belátást, hogy lehetőségeinket időben felismerjük, és adj kellő erőt is, hogy akaratod szerint tudjunk élni velük.

Hálát adunk azért, mert embereket választottál és választasz ki mind a mai napig üdvösséged eszközeiül. Köszönjük neked választott népedet, hogy a történelem viharain keresztül, évezredeken át hitték és vallották, hogy te vagy egyedül Isten és Úr.

Szabadíts meg bennünket a vakhittől és a vallási fanatizmustól. Adj az embereknek kellő kritikai érzéket, hogy felismerjék a hiteles és a hiteltelen tanítás közötti különbséget.

Őrizz meg bennünket az erőszak csábításától, az erő csodálatától, és add meg nekünk, hogy felismerjük azt az erőt, amely a gyengeség látszata mögött rejlik, amely szent Fiad keresztjének titkához vezet bennünket.

Add meg nekünk a közös emlékezés minden szépségét. Köszönjük neked szent színed előtt, hogy közösen átélhetjük a régiek minden példás és akaratod szerinti döntésének áldását, de tévedéseiknek és botlásaiknak minden fájdalmát és szomorúságát is. Segíts bennünket abban, hogy ne legyen rest a szívünk tanulni eleink példájából.

Urunk, látjuk és tapasztaljuk, milyen sérülékeny és sebezhető minden élet, és milyen törékeny lény maga az ember is. Ezért hálát adunk minden egészségben eltöltött napért. Oltalmadba ajánljuk mindazokat, akiket testi gyengeség, fájdalom és lelki erőtlenség szakít ki a mindennapokból és az emberi közösségből. Légy közel hozzájuk. Éreztesd velük létezésedet. Adj melléjük szeretni kész embereket, akik életben tudják tartani bennük a remény lángját.

Nem utolsósorban könyörgünk hozzád a földért és a rajta élőkért: a növényekért és az állatokért, hogy az életüket meghatározó tényezők az általuk még elviselhető keretek között maradjanak.

Végül könyörgünk azért, hogy ha eljön a végső idő és a számadás, hitben és szerető bizalomban állhassunk meg színed előtt. Ehhez vezess bennünket, Urunk, Jézus Krisztus, kereszteden megmutatott szereteted által. Ámen.