Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 32 - Hajdani tanítók emlékezete

Kultúrkörök

Hajdani tanítók emlékezete

„Ha azt akarod, hogy soha ne felejtsenek el, nevelj embert!” – hangzott el az életmottónak is beillő tanács augusztus 4-én, szombaton a nemesleányfalui evangélikus templom kertjében tartott ünnepségen. Ez alkalommal avatták fel az 1776 és 1950 között a településen működő evangélikus tanítók emlékére állított kettős oszlopot, Horváth Erik fafaragó alkotását. Az eseményre a Művészetek Völgye látogatóinak a figyelmét is felhívta a helyszínek között most először szereplő Nagyvázsony – a „völgytornác” – programfüzete.

Az emlékoszlop állítását a hivatalosan idén bejegyzett Nemesleányfalu Jövőjéért Alapítvány szorgalmazta Dinnyés József javaslatára. A magát egyszerűen csak daltulajdonosnak nevező művész, mint mondotta, ily módon kíván tenni a pedagógushivatás becsületének helyreállításáért. „Mozgalma” 1989 óta működik; azóta határainkon innen és túl több mint száz emlékoszlopot, illetve -táblát avattak.

A százhárom lelkes, valamikor színtiszta evangélikus faluban tizenegy evangélikus nevelő emléke előtt tisztelegtek az ünnepi istentiszteletet követő összejövetel résztvevői és felszólalói. Miután Herold Gábor, az alapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket, Dinnyés József gitározott és énekelt. Majd Dobos Krisztina, a Károli Gáspár Református Egyetem előadója és Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármester szólt az egybegyűltekhez.

Az ünnepség lezárásaként Felföldi Zoltán nagyvázsonyi iskolaigazgató, valamint Krupláné Lesz Zsuzsanna tanárnő megkoszorúzta, majd Németh Szabolcs, a Mencshely–Nagyvázsony–Szentantalfa–Zánkai Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze megáldotta az emlékoszlopot.

G. Zs.