Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 33 - Hidas

A hét témája

Hidas

A 18. század elejétől különféle vallású és nemzetiségű telepesek érkeztek Hidasra. Egymástól elkülönülve zárt településrészeket alkottak, s csak később, a 19. század elején egyesültek. „Rác-Hidasra” 1720 körül vándoroltak Hessenből és Württembergből evangélikusok; ezt a településrészt az evangélikus és református németek mellett szerbek is lakták, utóbbiakat Trianon után „repatriálták”.

„Német-Hidason” az 1730-as években, „Magyar-Hidason” 1778 körül alakult evangélikus gyülekezet. Mindhárom Kismányok filiája volt, 1862-ben váltak anyagyülekezetté. Az önállóságnak 1966. január 1-jével vége szakadt, ekkor Hidas Bonyháddal társult. A gyülekezet utolsó önálló lelkésze – Allinger János – 1965-ben vonult nyugdíjba.

Rác-Hidasnak döngölt falú oratóriuma volt; ennek lebontása után az iskolában tartották alkalmaikat. Az imaházhoz tartozó haranglábat a múlt század ötvenes éveinek végén még lehetett látni.

A gazdagabb Német-Hidason egy közeli kolostorrom bontási anyagából építettek templomot – ez a mai evangélikus templom – 1793-ban, és a következő évben szentelték fel. A falu főutcájáról kis előkerten át közelíthető meg az épület. Fő- és oldalhomlokzatát toszkán faloszlopok tagolják. Az oldalsó földszinti ablakon még látható az eredeti, méhsejtrendszerű, ólombetétes üveg. Főbejáratát két oszlopon nyugvó, tört vonalú íves párkány s ezen álló vázák emelik ki. A főhomlokzat síkja elé ugró torony felső szintje jón faloszlopokkal, harangablakokkal és órapárkánnyal díszített, csúcsán hullámtagos, lanternás barokk toronysisak.

A síkmennyezettel fedett templombelső térhatását az oldalkarzatok erősen beszűkítik. Ebben az egyházmegyében – a türelmi rendelet után épült templomokban – szokás volt, hogy a lelkésznek és családjának külön ülőhelyet biztosítottak. A sokszög alaprajzú szentély egész terét kitölti a szószékoltár, ahol a Jézus a Gecsemáné-kertben témájú kép látható. A 19. század végi alkotás ismeretlen festő munkája. Hátfala mögött íves vonalú szentélyrekesztőfal húzódik, ennek mellvédjével azonos szinten található a szószék. A templom különlegessége, hogy a szószék két oldalán, a szentélyrekesztő mellvédje mögött foglaltak helyet a presbitérium tagjai.

Az épületet felépítésének kétszázadik évfordulójára – a kitelepítettek adományaival – tatarozták.

Regionális hozzárendelés: Hidasi Evangélikus Leányegyház