Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 33 - Nyíregyháza-Kertváros és Fancsal

A hét témája

Nyíregyháza-Kertváros és Fancsal

A kertvárosi gyülekezet 1992-ben önállósult. A visszakapott épületek hasznosítása, felújítása nagyon sok gonddal járt, de a felügyelővel, Nagyváti Pállal együtt fontosnak tartottuk, hogy a magunk szerény lehetőségei szerint segítséget nyújtsunk egy nálunk kisebb, erőtlenebb egyházközségnek. Tudtuk ugyanis, hogy ennek gyülekezetépítő hatása van, hiszen általa kilépünk az „elszigeteltségből”, megismerjük mások gondját-baját. Emellett abban is reménykedtünk, hogy egy testvér-gyülekezeti kapcsolatnak számunkra is lesznek kamatoztatható tanulságai.

Diakóniai konferenciákról ismertem a fancsali evangélikusok lelkészét. Tudtam, ez a közösség más jellegű, mint a kertvárosi, nagy szórványterülettel rendelkezik, ezért javasoltam, hogy velük keressünk kapcsolatot.

A tájékozódás gyülekezeti kirándulás keretében történt. Úgy szerveztük utunkat, hogy részt vehessünk a fancsali gyülekezet vasárnap délelőtti istentiszteletén. A találkozás jól sikerült. Néhai Péter Jenő lelkész elfogadta a feléjük nyújtott kezet, s ettől kezdve indult meg a kapcsolatépítés.

A fancsali templom orgonája esősen leromlott állapotban volt. Nálunk voltak szakemberek, akik meg tudták javítani. A hálaadó istentiszteleten énekkarunkkal együtt vettünk részt. Nem feledjük a fancsaliak vendégszeretetét.

A gyülekezeti küldöttségek kölcsönösen részt vettek egymás ünnepségein. A fancsaliak eljöttek a kertvárosi gyülekezet megalakulásnak tizedik évfordulóján tartott hálaadó napra Benkőbokorba, valamint a nyíregyházi betelepülés kétszázötven éves jubileuma alkalmából tartott ünnepélyre Vajdabokorba. A kertvárosiak részt vettek az encsi szórvány templomának alapkőletételi ünnepélyén és felszentelésén is. Ez alkalomból gyülekezetünk úrvacsorai készlettel ajándékozta meg az encsieket.

Emellett egyházközségünk több éven keresztül a gyűjtésekből befolyt kisebb összegű céladományt juttatott el a fancsali híveknek. Arra is volt példa, hogy Péter Jenő – amikor a borsodi lelkésztársak nem tudtak segíteni neki a szolgálatban – tőlünk kért támogatást, amelyet mi igyekeztünk mindig meg is adni.

Legközelebb szeptember harmadik vasárnapjára várjuk a fancsaliak küldöttségét Benkőbokorba az aratási hálaadó ünnepi csendesnapra, amelyen jelenlegi lelkészük, Gerlai Pál szolgál majd.

Magyar László, a kertvárosi gyülekezet alapító lelkésze