Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 33 - Bemutatkozik a Nyírszőlősi Evangélikus Egyházközség

Kultúrkörök

Istentisztelet-közvetítés a rádióban

Bemutatkozik a Nyírszőlősi Evangélikus Egyházközség

A nyírszőlősi evangélikus gyülekezet az 1753-ban alapított Nyíregyházi Evangélikus Egyházközségből önállósodott 1992-ben; megalakulásától kezdve e sorok írója a lelkésze.

Gyülekezetünk területe magába foglalja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye negyedét, hatvannégy települését. Két templomot vettünk át: az 1931-ben épült kisvárdai és az 1940-ben felépült nyírszőlősi evangélikus templomot. A gyülekezet tagjai kistelepüléseken és tanyabokrokban – szétszórattatásban – élnek, mintegy ezerötszázan.

Tekintettel arra, hogy önálló gyülekezeti közösség nem létezett ezen a területen, presbitériumunk – alakulásától kezdve – nagy hangsúlyt fektetett a missziói és evangélizációs munkára. Évente presbiteri hétvégét tartunk a gyülekezeti szolgálók továbbfejlődésének segítésére. Az ifjúsági, gyermek-, családos és felnőttcsendeshetek mellett rendszeresen megtartjuk csendesnapjainkat: az 1950-es évek körmendi-tanyai hagyományaira épülő, minden év augusztus 20-án Nyírszőlősön megrendezett nyári csendesnapot (két-háromszáz résztvevővel), adventben a nyírtelekit (száz-kétszáz résztvevővel), valamint az igény szerinti „munkás csendesnapokat”, ahol a fizikai munka mellett áhítat, igetanulmányozás is van. Fontos alkalommá nőtte ki magát a 2005 óta minden évben megtartott gyülekezeti hétvége.

1998-ban gyülekezetépítő munkára küldtük ki Nagy Miklós presbitert és családját Kisvárdára, az egykor önálló, de később elnéptelenedő gyülekezet újraindítása végett. Munkájuk áldása abban mutatkozik meg, hogy egyre gyarapodik az asszonykör, sikeres a gyermekmunka, és rendszeresek a vasárnapi istentiszteletek.

Gyülekezetünk asszonyai Kisvárdán kívül Nyírteleken alakítottak asszonykört, közösséget és szolgálatot találva maguk számára.

Konfirmációi oktatáson általában öt-tizenöt gyermek vesz részt; az oktatás két évig folyik, így kétévente lehet vizsgázni, illetve indul új csoport. A területünkön működő általános iskolákban nyolcvan-száz gyermek részesül evangélikus hitoktatásban.

Fiataljaink missziói, zenei, újságírói csoportokban tevékenykednek; ezek gyümölcse az Érted magazin (kéthavonta megjelenő ifjúsági újság) és az EKG nevű zenekar. Emellett a fiatalok komoly feladatot vállalnak a szombati játszóház működtetésében is.

Istentiszteleteinken számos lehetőségük van a szolgálatra gyülekezeti tagjainknak (szívesen élnek is velük): vendégfogadó, lektori (liturgusi), bizonyságtevő, zenei szolgálat. Ezeken az alkalmakon adjuk kézbe a gyülekezet hírleveleit, a heti és a kéthavi hírlevelet.

1993-ban elindítottuk a Filadelfia Alapítványt (Jel 3,7–8), melynek célja az ifjúság keresztényi nevelése és a nyírteleki evangélikusság közös alkalmainak megteremtése. Az alapítvány később – 1995-ben, amikor vagyona lehetővé tette – vette fel céljai közé a nyírteleki templom építését. Az építkezés 2000-ben kezdődött el; abban az évben a pinceblokk és -födém, majd 2001-ben a földszinti falak és födémek készültek el. Az épület földszinti helyiségeit 2005 adventjében szenteltük fel és adtuk át a gyülekezetnek. Jelenleg az alagsor és a lelkészlakás befejezésén dolgozunk.

Gyülekezetünk honlapja: http://nyirszolos.lutheran.hu/. E-mail cím: nyirszolos@lutheran.hu; mihaly.gyorfi@lutheran.hu; gy-m@freemail.hu.

Györfi Mihály

Regionális hozzárendelés: Filadelfia Evangélikus Egyházközség